POLICIJA ODGOVARA NA MEDIJSKE KRITIKE

'Nismo nadležni za ono zbog čega smo prozvani'

13.11.2009 u 18:48

Bionic
Reading

Nakon što je u medijima kritiziran rad policije u slučaju ubojstva policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke banke u Sesvetama, iz policije su se oglasili priopćenjem

'U povodu učestalih medijskih napisa o propustima policije u slučaju teškog ubojstva policajca Ivana Grbavca, ističemo kako se policiju proziva i za niz aktivnosti za koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku policija nije nadležna ni da ih naloži niti da ih provodi.

Prije svega valja napomenuti kako je očevidom na mjestu događaja rukovodio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, a očevid se provodio uz stručnu pomoć djelatnika policije i vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'.

Vezano za obavljena vještačenja te sporno kombinirano balističko – sudsko medicinsko vještačenje važno je napomenuti da je balističko vještačenje obavljeno u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić' međutim da sudsko medicinska vještačenja može naložiti isključivo sud, što vrijedi i za kombinirano vještačenje. U pravilu se takva vještačenja zatraže i obave tijekom istražnog postupka u koji policija ni na koji način nije uključena.

Također valja napomenuti da je odluka o pokretanju kaznenog postupka u nadležnosti nadležnog državnog odvjetnika koji procjenjuje raspolaže li dovoljnim dokazima o počinjenom kaznenom djelu i počinitelju, a ako procijeni da postoje nedostatni dokazi ili nedovoljno razjašnjene okolnosti, državni odvjetnik može zatražiti nadopunu kaznene prijave od policije.

U ingerenciji državnog odvjetništva također je i predlaganje da se tijekom istrage izvide i određene okolnosti, da se poduzimaju pojedine radnje kao i da se i o pojedinim pitanjima ispitaju određene osobe.

Dakle, ističemo kako činom podnošenja kaznene prijave od policije nije završen postupak prikupljanja dokaza ili provođenja bilo kakvih aktivnosti kojima se razjašnjavaju okolnosti kaznenog djela, već se taj postupak intenzivno treba nastaviti i u kasnijim fazama kaznenog postupka. To je i razumljivo između ostalog i zbog kratkog roka u kojem policija uhićenu osobu mora predati istražnom sucu.

I na kraju, konačnu ocjenu o dokazima treba donijeti sud iako se u medijskoj prezentaciji većina prostora daje tezama koje ističe obrana okrivljenika prejudicirajući na izvjestan način odluku suda o valjanosti pojedinih dokaza te krivnji optuženika, stoji u priopćenju koje potpisuje načelnik Krunoslav Borovec.