USTAVNI SUD

'Nismo nadležni za arbitražni sporazum!'

07.07.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Ustavni sud danas je odbacio prijedloge da se pokrene postupak ocjene ustavnosti Zakona o potvrđivanju Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, uz objašnjenje da nije nadležan ocjenjivati međunarodne ugovore

Prijedloge za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona podnijeli su udruga More je kopno, njihov odvjetnik Vladimir Gredelj i Josip Ožić Bašić iz Splita. Smatraju, među ostalim, da je Sporazumom povrijeđena

ustavna kategorija nepovredivosti i neotuđivosti državnog teritorija, ali i da je Hrvatski sabor prekoračio svoje ovlasti prenoseći suverenitet na neko 'ad hoc' tijelo, čiji je sastav nepoznat i na koji se niti ne može značajno utjecati.

Ustavni je sud, međutim, zauzeo stav da predlagatelji osporavaju sadržaj međunarodnog ugovora koji je postao dio pravnog poretka i koji je po pravnoj snazi iznad zakona.

Ustav, pak, propisuje da se odredbe takvih akata mogu mijenjati ili ukidati samo uz uvjete i na način koji su u njima utvrđeni ili suglasno općim pravilima međunarodnog prava.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su 4. studenoga 2009. u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu, a Zakon o potvrđivanju Sporazuma donesen je na saborskoj sjednici 20. studenoga 2009.

Nakon potpisivanja Sporazuma, i slovenska je vlada od svog ustavnog suda zatražila i dobila potvrdu da je Sporazum ustavan, a na nedavnom savjetodavnom referendum arbitražu je tijesnom većinom potvrdila većina Slovenaca.