dobili smo status

Nismo korona free, ali smo i službeno zemlja slobodna od klasične svinjske kuge

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2020 16:51
  • Objavljeno 20.06.2020 u 16:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Hrvatska je od Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, jer je zadnji slučaj te bolesti kod domaćih svinja potvrđen još u ožujku 2008., a divljih u studenome te godine

Ministarstvo poljoprivrede u subotu je priopćilo kako je njihova Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane jučer zaprimila službenu informaciju od OIE da je RH dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge.

Ističu i kako je dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge rezultat rada veterinarske struke i dosljednosti u provođenju mjera iskorjenjivanja, nadziranja i implementacije preventivnih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u RH i poljoprivredu u cjelini.

Podsjećaju i da je - s ciljem omogućavanja slobodne trgovine živim svinjama, mesom i proizvodima od mesa svinja na tržište EU i treće zemlje- RH od 1. siječnja 2005. godine zabranila preventivno cijepljene protiv klasične svinjske kuge.

Zadnji slučaj svinjske kuge u RH još 2008.

"To je ujedno bilo i u cilju usklađivanja politike kontrole ove bolesti koju provode sve države članice EU. Zadnji slučaj klasične svinjske kuge u RH u domaćih svinja bio je potvrđen ožujku 2008. godine, a u divljih svinja u studenom 2008. godine", navode u Ministarstvu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je svima koji su u sustavu provedbe veterinarske djelatnosti svojim radom i znanjem doprinijeli ovom uspjehu.

Posebno je zahvalila i uzgajivačima svinja i lovcima, koje je nazvala ključnom karikom u lancu zaštite zdravlja životinja. "Ovo je čvrsti dokaz da samo uz suradnju možemo postići uspjeh", rekla je Vučković.

OIE je međuvladina organizacija koja objedinjuje veterinarske službe 182 država diljem svijeta i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Zdravstveni standardi OIE-a su na svjetskoj razini

Postavljeni zdravstveni standardi na svjetskoj razini su upravo standardi od strane OIE-a. Standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu zamjenjuju se standardima OIE-a, kažu u Ministarstvu.

Napominju da u trendu globalizacije zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

U svjetlu toga, Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze, stoji u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!