sve zbog kuge

Svinja kao krava: Kinezi su počeli uzgajati prasce teške po 750 kilograma, a prodaju se za 10.000 kuna

09.10.2019 u 15:19

Bionic
Reading

U farmi na jugu Kine, u blizu grada Nanninga, uzgajaju se svinje teške po 500 kilograma, a najveći primjerci teže i do 750 kila! Te su svinje dio farme na kojoj se pokušava uzgojiti orijaška pasmina svinja, a sve kako bi se nadomjestila velika nestašica svinjetine koja je pogodila Kinu nakon što je u njoj izbila afrička svinjska kuga, zbog koje je nestalo pola ukupne godišnje proizvodnje

Kinezi su najveći svjetski potrošači svinjetine, a nakon izbijanja svinjske kuge cijene tog mesa odletjele su u nebo. Zbog toga svi proizvođači sada tove svoje prasce što je dulje moguće: dok su se svinje prije klale sa 125 kilograma, sada ih se čuva dok ne nabiju 175 ili 200 kilograma.

Za trećinu veća kilaža znači puno veću zaradu u trenucima velike nestašice - cijene mesa samo u ovoj godini skočile su 70 posto. Rekorderi u uzgoju našli su se na farmi Pang Cong, čije svinje sada u prosjeku dosežu težinu od 500 kilograma. U prosjeku takva se svinja na tržištu prodaje za oko 1400 dolara ili blizu 10.000 kuna.

'Prosječna težina svinja za klanje na velikim farmama porasla je na 140 kila, dok je prije ona iznosila oko 110 kilograma. To bi proizvođačima mesa moglo povećati profit za više od 30 posto', rekao je za Bloomberg Lin Guofa, analitičar u kompaniji Bric Agriculture Group.

Hu Chunhua, kineski potpredsjednik vlade, upozorio je ranije kako će manjak svinjetine biti izuzetno ozbiljan u prvoj polovici sljedeće godine.

'Kini će sljedeće godine nedostajati čak 10 milijuna tona svinjskog mesa, što je više nego što je uopće dostupno u globalnoj trgovini. To znači da nema druge nego povećati domaću proizvodnju', rekao je Chunhua.