HDSSB POZIVA NA RASPRAVU

'Nismo htjeli mijenjati Ustav zbog jednog imena i prezimena'

27.01.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Nakon što je krajem prošle godine odustao od podrške ustavnim promjenama, zatraživši dulju javnu raspravu, HDSSB bi sutra trebao održati okrugli stol na tu temu, a danas je još jednom pozvao da se na tu raspravu odazovu stručnjaci, stranke i udruge. 'Puno glava pametnije je od jedne tvrdoglave glave', poručili su HDSSB-ovci s press konferencije u Saboru

'Puno je dvojbi i nejasnoća u postojećem prijedlogu, i kada je HDSSB odustao od izglasavanja promjena prije Božića, očekivao sam da će vladajući u međuvremenu organizirati i tribine i javnu raspravu, no nisu', poručio je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Upravo zbog toga, dodao je, njegova stranka odlučila se na organiziranje okruglog stola na koji pozivaju sve stranke, stručnjake, lijeve i desne udruge... koje mogu dati doprinos u stvaranju kvalitetnog Ustava.

'To nije rasprava u kojoj imamo bilo kakvu ambiciju u stranačkom obliku. Nikada ni u jednoj izjavi nisam rekao da je HDSSB spreman ikome dati bianco ruku, nego sam naglašavao da će naš glas ovisiti o cjelokupnim ustavnim promjenama', kazao je Šišljagić.

Što se pak tiče aktualnog prijedloga ustavnih promjena, HDSSB-ovcima smeta nekoliko stvari. Jedna od njih je i to što se kod ukidanja zastare za teška ubojstva ona definiraju posebnim zakonom. 'Tko će definirati ta teška ubojstva - neke političke stranke? Jesmo za ukidanje zastare, ali za sva teška ubojstva', rekao je Šišljagić.

Problema za HDSSB ima i kod odredbi vezanih uz referendum. Naime, kako kažu, treba vidjeti jesu li predložena rješenja referendumske regulative u interesu građana te je li bolja kvota izlaznosti ili prihvaćenosti za uspješnost referenduma.

Sporno je HDSSB-u i to što se predloženim ustavnim promjenama omogućava donošenje više zakona po proceduri za donošenje Ustava, no za HDSSB je najvažnije jasnije definiranje pitanja teritorijalnog ustroja.

'Smatram da je Hrvatskoj prijeko potreban novi teritorijalni ustroj, odnosno regionalizacija i decentralizacija, te da treba značajno smanjiti broj županija', pojasnio je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. Zaključuje kako nejasna rješenja mogu samo dovesti do problema, kao što je sada svima nejasno kako je jedan županijski sud mogao donijeti jednu odluku, a drugi drugačiju odluku.

Josip Salapić je podsjetio da je njegova stranka stala s ustavnim promjenama jer nisu htjeli dozvoliti da se Ustav mijenja na silu, zbog dnevno-političkih razloga te jednog imena i prezimena. Zato sada pozivaju sve stranke na konsenzus, ali mogu i bez onih kojima su principi ispred dobrobiti građana.