BUBE SU U GLAVI

Nikolić: Haag mora osloboditi sve Srbe

29.11.2012 u 18:35

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je oslobađanje Haradinaja trenutak kada bi iz Haaga trebali izaći svi Srbi. 'Ovo je trenutak kad iz Haškog tribunala trebaju izaći svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gdje će naći zločin kod političara', rekao je.

Nikolić je istovremeno izrazio je očekivanje da će oslobađajuća presuda Haškog tribunala Ramushu Haradinaju ujediniti građane Srbije, jer, kako je istakao, nepravda Srbe može samo uzdići, a nikako oboriti.

'Mislim da nisu dobro procijenili Srbe. Nas ovolika nepravda može samo podići, nikada nas ne može oboriti i razočarati. Mi smo narod koji je ponosan kada mu čine nepravde i možda iz toga proistekne nova sloga i mir među građanima Srbije. Sad je jasno da oni ne gledaju u Srbiji tko je koje vjere, spola ili nacionalnosti, oni gledaju da svi oni koji žive u Srbiji ispaštaju dok svjetski moćnici tako budu željeli', izjavio je Nikolić u Kraljevu na vijest o oslobađajućoj presudi Tribunala za Ramusha Haradinaja.

Predsjednik Srbije je, nakon što je u Kraljevu položio vijenac na spomenik osloboditeljima tog grada u Drugom svjetskom ratu, istaknuo da u svijetlu posljednjih presuda Haškog tribunala iz njega trebaju biti oslobođeni svi optuženi Srbi.

'Čini mi se da smo danas u prilici da budemo ponosni na to što nam rade. Navikli smo na muku i da drugi pokušavaju raspolagati našim sudbinama. Ovo je trenutak kad iz Haškog tribunala trebaju izaći svi Srbi, zato što, ako Oluja nije bila zločin i ako Haradinaj nije počinio zločin, gdje će naći zločin kod političara, zapovjednika vojski i policije Srba koji se nalaze u Haškom tribunalu', izjavio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, sada nitko ne može sumnjati u istinitost onoga što je Srbija tvrdila od samog osnivanja Haškog tribunala: da to nije pravičan sud i da je njegov cilj Srbe kao narod i sve srpske države osuditi na vječito savijanje glave pred nekakvim zločinima.

'Nakon ovog nema istih odnosa sa susjedima'


Nikolić je upozorio da će presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču i Haradinaju ostaviti neizbrisive posljedice po odnose u regiji.

'Ne može se dogoditi da nakon svega ovoga mi nastavimo sa svojim susjedima održavati odnose kakve smo imali do sada. Ako nas je netko htio posvađati, našao je pravi način. Imao sam veliku ideju da sudjelujem u pomirenju svih naroda, i otpočelo je to i s Makedonijom i s Mađarskom, i sada će sve to stati samo zato što oni koji nas uvjeravaju da surađujemo i živimo u miru u stvari sve čine da se ne pomirimo', rekao je Nikolić.

Najavio da će predstavnici Srbije najprije na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 5. prosinca i sljedeće godine na sjednici Opće skupštine UN-a imati priliku u ime svog naroda reći sve ono što i građani misle o Haškom tribunalu, međunarodnoj pravdi i odnosima među narodima.

Srbiju će, kako je najavio, tom prilikom pred Vijećem sigurnosti vjerojatno predstavljati vicepremijer Aleksandar Vučić, a pred Općom skupštinom UN-a – šef države, odnosno sam Nikolić.

Prema njegovim riječima, iza oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Haradinaju krije se želja dijela međunarodne zajednice da Hrvatskoj omogući da čista uđe u EU i da vodi svoj proces protiv Srbije i srpskog naroda, a da se privremenim institucijama u Prištini omogući da s Beogradom pregovaraju neopterećene hipotekom zločina koje je činila OVK.

Nikolić je apelirao na političare u Srbiji da sada traže ono što građane spaja, a to je želja da Srbija opstane, a da ono što ih razdvaja ostave za bolja vremena.