JOSIPOVIĆEVA PORUKA ŽENAMA

'Nikada nemojte trpjeti niti jedan oblik nasilja!'

21.09.2012 u 16:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas poruku u povodu Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podsjetivši kako mu se svakodnevno obraćaju ženske udruge, ali i žrtve nasilja, napomenuo je kako je i sam duboko svjestan činjenice da u provedbi donesenih zakona ima mnogo problema. 'Osobito su traumatična suočavanja žrtve i nasilnika tijekom sudskih postupaka', istaknuo je dodavši kako o toj činjenici uvijek treba voditi računa i primijeniti postupovna pravila koja takve slučajeve izbjegavaju ili olakšavaju.

Navodi i kako isto tako, uvijek kada je to potrebno, valja primijeniti mjere zaštite žrtava, posebno udaljenjem nasilnika iz zajedničkog doma i korištenjem drugih preventivnih mjera.

Josipović smatra kako je posebno važno da državna tijela, uz suradnju nevladinih organizacija, koordinirano rade na prevenciji nasilja.

Ocijenio je kako je kroz obrazovni sustav potrebno graditi svijest o neprihvatljivosti nasilnog ponašanja te dodao kako te aktivnosti treba usmjeriti prema mladim generacijama, posebno mladim muškarcima. 'Zbog toga sam se i osobno pridružio Mreži muških lidera svijeta u borbi protiv nasilja nad ženama koju je 2009. pokrenuo Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Ban Ki moon', istaknuo je.

Predsjednik Republike Hrvatske podsjeća kako i dalje veliki broj žena ne prijavljuje nasilnika te napominje kako se mnoge za taj korak odlučuju tek nakon višegodišnjeg nasilja i patnje.

'Stoga, i kao suprug i otac, posebno poručujem mladim ženama koje tek stupaju u veze ili brakove: Nikada nemojte trpjeti niti jedan oblik nasilja i nikada nemojte šutjeti o tome. Skupite hrabrost i progovorite – ne samo zbog sebe, nego i zbog svojih kćeri ili prijateljica kojima se već sutra može dogoditi isto", poručio je predsjednik te dodao kako će se snažno zalagati da sve nadležne institucije dosljedno primjenjuju zakone i pruže pomoć i zaštitu svim ženama žrtvama nasilja, kao i da svi nasilnici budu primjereno kažnjeni.'

Predsjednik Republike u svojoj poruci podsjeća kako se ove godine navršava 'tužna, trinaesta obljetnica od brutalnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu' te napominje kako su 'tijekom sudskog ročišta ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, čija je brakorazvodna parnica bila u tijeku i čiji je suprug počinio taj strašan zločin'.

Ocijenio je i kako se 'na žalost, moralo dogoditi teško ubojstvo da Republika Hrvatska proglasi Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koje je duboko ukorijenjeno ne samo u hrvatskom društvu, već i u cijelom svijetu'.

Napomenuo je i kako je u posljednjem desetljeću stradalo više od tri stotine žena, čiji su ubojice bili bračni partneri, supruzi, sinovi ili članovi obitelji te istaknuo kako su u manjoj mjeri, žrtve i muškarci, istaknuvši kako 'ni o tome ne treba šutjeti'.

Predsjednik u poruci podsjeća kako unatoč pozitivnim zakonskim promjenama i strategijama za suzbijanje nasilja u obitelji, broj žrtava obiteljskog nasilja se ne smanjuje te napominje kako je samo u prvoj polovici ove godine ubijeno sedam žena i evidentirano šest pokušaja ubojstava.