REAKCIJA BARBE LUKE

'Nikad nije gotovo kad nije gotovo'

luka bebić

luka bebić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Nakon što je Europska komisija predložila zatvaranje i posljednja četiri poglavlja pregovora Hrvatske i Europske unije te preporučila primanje Hrvatske u punopravno članstvo 2013. godine, hrvatska politička scena je optimistična i smatra da ne postoje prepreke da se navedeni datum ne realizira. Međutim, predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić dodao je kako 'naravno, nikad nije gotovo kad nije gotovo...'

Profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu smatra kako je ovaj datum vrlo izvjestan.

'Ako se sad pregovori završe, za datum je još potrebna ratifikacija u parlamentima zemalja članica, što ćemo vidjeti kada se sastane Vijeće EU 24. lipnja', rekao je Grubiša za tportal.

Vesna Pusić
, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, izjavila je za tportal kako ne očekuje da će se datum mijenjati.

'Ni govora! Ne očekujem da će se predloženi datum mijenjati, premda ga još mora potvrditi Vijeće EU 24. lipnja', rekla je Pusić.

'Očekujem da ćemo zadovoljiti standarde. I to bi trebao biti minimum, a ne naš maksimum. Naše ambicije moraju stoga biti puno veće, primjerice u smislu zaštite ljudskih prava', izjavila je Pusić.

Predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović također smatra kako nema razloga da se predloženi datum pomakne, odnosno da se oduži.

'Ovo je bila trka na dugu stazu. Ona je formalno počela 2001. godine, zatim su pregovori trajali skoro šest godina i nadam se da se završilo uspješno. To je jedan veliki napor cijele hrvatske države sa svim svojim predstavnicima i mogu kazati da je u cijelom ovom procesu o bitnim pitanjima bio postignut nacionalni konsenzus i da je to urodilo rezultatima. Naravno, nikad nije gotovo kad nije gotovo, međutim ovaj najvažniji dio posla je zaključen ili će se zaključiti danas ili za koji dan i mislim da mi ulazimo u jednu novu fazu, fazu kada Hrvatska 20 godina od proglašenja svoje nezavisnosti može utvrditi da je put bio težak, da je bio pun problema, bilo je rata, bilo je poratnih vremena, ali smo prilagodili i naše zakonodavstvo i prilagodili naš ukupni sustav vrijednostima Europske unije. To je nešto što se može bez lažne skromnosti proglasiti kao jedino veliko dostignuće jedne mlade hrvatske države gdje su svi građani sudjelovali u svemu tome i da je to tako završilo uspješno i ja mogu biti samo ponosan skupa s cijelom hrvatskom javnosti', rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić

Inače je predsjednik Sabora o izjavi Barrosa pred kraj zasjedanja obavijestio i zastupnike, te su oni tu vijest popratili pljeskom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi