učitelji ogorčeni

Nikad duže u klupama? Iduće godine nastava bi počela već 4. rujna, a evo kad bi završila

20.04.2023 u 09:16

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predložilo je da nova školska godina 2023./2024. počne 4. rujna, a završi za sve učenike, osim maturanata, tek 21. lipnja 2024. godine. Prosvjetari su izračunali da je takvim rasporedom predviđeno znatno više nastavnih dana nego što to predviđa zakonski minimum, a to je 175

S druge strane, maturanti, koji trebaju imati najmanje 160 nastavnih dana, mogli bi ostati zakinuti za jedan dan nastave jer je planirano da im ona završi već 17. svibnja. Zbrajanjem broja nastavnih dana ispada da će učenici završnih razreda srednjih škola imati 159 nastavnih dana, a učenici ‘nezavršnih‘ razreda čak 184. Dakle završni razredi imat će jedan dan manje nego što je propisano zakonom, a svi ostali čak devet dana više od propisanog minimuma (175), upozorila je jedna učiteljica, a zamijetio je to i veći broj ostalih sudionika javne rasprave, izvještava Slobodna Dalmacija.

Prosvjetari se pitaju u čemu je 'kvaka'. Velik broj učitelja predlaže da se iduće godine, umjesto 21. lipnja, nastavna godina okonča 14. lipnja, a neki predlažu i skraćivanje proljetnih praznika na svega pet dana, zaključno s Uskrsnim ponedjeljkom.

Godinama se zadnji tjedan škole pretvara u 'čuvanje djece' jer su ispiti ranije odrađeni, a u svakom razredu nedostaje po nekoliko učenika koji su već preplanuli na plaži, opisala je jedna učiteljica.

Iako u očitovanju MZO-a stoji da su neki prijedlozi iz e-savjetovanja 'prihvaćeni', u srijedu ipak nisu eksplicitno odgovorili na upit Slobodne Dalmacije znači li to da će završetak iduće školske godine ipak pomaknuti na 14. lipnja. Odluka s definiranim datumima bit će objavljena početkom svibnja.