prevladavanje razlika

Nijemci slave Dan jedinstva; Scholz: I danas se nalazimo pred prijelomnim trenucima

03.10.2023 u 16:34

Bionic
Reading

Njemački političari pozvali su u utorak povodom Dana njemačkog jedinstva na slogu u društvu i prevladavanje razlika koje su još uvijek prisutne i 33 godina nakon ujedinjenja

"Prije 33 godine uvjerenje je ujedinilo Njemačku i to uvjerenje da razlike mogu biti prevladane", poručio je njemački kancelar Olaf Scholz preko platforme X (bivši Twitter) tijekom središnje proslave Dana njemačkog jedinstva u Hamburgu.

Scholz je rekao kako je zemlja i danas suočena s dubokim podjelama u društvu.

"I danas se nalazimo pred prijelomnim trenucima i izazovima, ali se s njima na sreću suočavamo kao ujedinjena zemlja", proučio je Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD).

Scholz je ukazao i na zasluge građana tadašnje Istočne Njemačke koji su svojim prosvjedima pokrenuli demokratske promjene koje su rezultirale ujedinjenjem dviju njemačkih država.

"Mi hrabrosti istočnih Nijemaca dugujemo mnogo: oni su našoj zemlji poklonili jedinstvo u miru i slobodi", poručio je Scholz.

Na središnjoj svečanosti koja se održava u gradu-saveznoj pokrajini Hamburgu, koja trenutno predsjeda gornjim domom parlamenta Bundesratom, okupili su se predstavnici šest ustavnih tijela Njemačke, predsjednici gornjeg i donjeg doma parlamenta, predsjednik države, kancelar i predsjednik Ustavnog suda.

Hamburški gradonačelnik Peter Tschentscher (SPD), kao domaćin slavlja, pozvao je u svom govoru građane Njemačke da zadrže jedinstvo u kriznim vremenima.

"Ono što se trenutno traži nije populizam i polariziranje, nego zajedništvo i suradnja. Samo jaka demokratska Njemačka može preuzeti odgovornost za snažnu Europu", rekao je Tschentscher pred oko 1.300 uzvanika u Hamburškoj filharmoniji na Labi, među kojima su bili i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Bakota i generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek.

Predsjednik Ustavnog suda Stephan Harbarth istaknuo je da Njemačka mora postati "jednostavnija i učinkovitija". "U Njemačkoj je mnogo toga dobrog ali mnogo toga može biti bolje...Brzina i implementacija državnih odluka često ne drže korak s promjenama u društvu", rekao je Harbarth.

Proslava Dana njemačkog jedinstva započela je ekumenskom misom na kojoj su predstavnici katoličke i protestantske crkve u Njemačkoj pozvali na solidarnost s izbjeglicama.

Proslavu prate i prosvjedi, uglavnom ljevičarskih grupacija, koji se tradicionalno protive jačanju utjecaja Njemačke.

Trideset i tri godine nakon ujedinjenja gospodarske razlike između zapad i istoka zemlje su se dodatno smanjile, ali je nezadovoljstvo radom savezne vlade izraženije na istoku Njemačke, što je vidljivo i iz popularnosti koju desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) uživa na prostoru koji se nekad nalazi u sklopu bivše Istočne Njemačke.