predsjedanje vijećem EU

Nijemci prelomili: Fizičke sastanke sveli su na apsolutni minimum

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 26.10.2020 13:34
  • Objavljeno 26.10.2020 u 13:34
Angela Merkel

Angela Merkel

Izvor: Pixsell / Autor: HAYOUNG JEON / POOL

Njemačko predsjedništvo Vijeća EU-a odlučilo je u ponedjeljak zbog iznimno visoke stope zaraženih koronavirusom u Bruxellesu smanjiti fizičke sastanke na stručnoj razini na "apsolutni minimum", a i na virtualnim sastancima razgovarat će se samo o prioritetnim pitanjima

"S obzirom na velik i još uvijek rastući broj infekcija koronavirusom te uz savjetovanje s partnerima iz EU-a u Bruxellesu, njemačko predsjedništvo Vijeća EU-a odlučilo je smanjiti fizičke sastanke na stručnoj razini na nužni apsolutni minimum. Virtualni sastanci također će biti ograničeni na prioritetne teme, uzimajući u obzir prostorne, kadrovske i tehničke resurse Glavnog tajništva Vijeća i predsjedništva", objavio je glasnogovornik njemačkog predsjedništva.

Bruxelles ima iznimno visoku stopu zaraženih, trenutačno jednu od najviših u Europi. Vlasti u glavnom gradu Belgije i sjedištu europskih institucija uvele su niz novih mjera kako bi usporili galopirajući rast broja novozaraženih. Od ponedjeljka je na snazi policijski sat od 22 do 6 sati, zatvorene su sportske dvorane, bazeni i teretane, kina, kazališta i muzeji.

Zabranjeno je okupljanje više od četiri osobe, vjenčanja se obavljaju samo u nazočnosti mladenaca, kumova, matičara ili svećenika. Na sprovodima je dopušteno najviše 15 osoba uz poštovanje razmaka od 1,5 metara.

Samo sastanci nužni za funkcioniranje EU-a ili za koordinaciju odgovora na koronakrizu i dalje će se održavati uz fizičku nazočnost i to pod uvjetom da je moguće poštovati socijalnu distancu i sanitarna pravila. To će biti na snazi sve dok to "situacija u Bruxellesu bude zahtijevala".

Među sastancima za koje je neizbježna fizička nazočnost jesu i oni koji se odnose na pregovore o sedmogodišnjem proračunu i paketu za oporavak. Ovaj tjedan predviđena su najmanje tri takva sastanka. "

Praktično je nemoguće postići dogovor između država članica EU-a i Europskog parlamenta bez izravnih pregovora i sastanaka", navodi njemačko predsjedništvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!