KRITIKE ANGELI MERKEL

Nijemci postavljaju pitanje razboritosti podrške Sarkozyju

07.02.2012 u 23:21

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirana je u utorak u Njemačkoj zbog njene otvorene potpore Nicolasu Sarkozyju u kampanji za izbor francuskog predsjednika što je potaknulo zabrinutosti da bi njeno uplitanje moglo naštetiti njemačkim interesima

Pridruživši se Sarkozyju u dvije televizijske emisije u Parizu, koje su u ponedjeljak emitirane i u Njemačkoj, kancelarka je rekla da je 'savršeno prirodno' podržati kolegu konzervativca Sarkozyja u vrlo neizvjesnoj borbi za ponovni izbor.

Njemački listovi i oporbeni čelnici su, međutim, rekli da postoji opasnost da Merkel ide predaleko u njenoj potpori stranom čelniku. Podržavati Sarkozyja kao čelnika konzervativne stranke jedna je stvar, rekli su, ali je nedemokratski i neprihvatljivo koristiti kancelarski položaj kako bi se tako otvoreno pomagalo stranom čelniku.

Neki su, također, upozorili da bi neubičajeno snažna kancelarkina potpora Sarkozyju, koji u ispitivanjima javnog mišljenja zaostaje za svojim socijalističkim izazivačem Francoisom Hollandeom, mogla naštetiti dugoročnim interesima Njemačke ako Francuski predsjednik izgubi na izborima.

'Štetno je za njemačko-francuske odnose kada čelnik njemačke vlade uskoči u izbore kako bi pomogao predsjedniku u nepovoljnom položaju', rekao je Juergen Trittin, parlamentarni čelnik oporbene Zelene stranke.

Sigmar Gabriel, čelnik njemačkih socijaldemokrata (SPD), također je postavio pitanje razboritosti uključivanja Angele Merkel u kampanju van uobičajenih pojavljivanja na jednom ili dva stranačka skupa u kasnijim razdobljima kampanje. 'Kada Sarkozy izgubi izbore to će biti i poraz za Merkelovu', rekao je Gabriel.