princip jednakog tretmana

Nijemci koje je vlada vraćala kući u jeku koronakrize sami će platiti te letove

13.06.2020 u 14:06

Bionic
Reading

Njemački građani koji su u jeku koronakrize vraćeni kući iz različitih dijelova svijeta letovima koje je organizirala vlada, morat će djelomice platiti za te letove, javlja javni servis ARD u subotu

"To je potrebno i zbog principa jednakog tretmana svih građana jer smo pri akciji vraćanja njemačkih državljana koji su ostali u inozemstvu koristili i komercijalne kompanije koje traže novac za svoju uslugu", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Njegovo ministarstvo je u ožujku i travnju organiziralo repatrijaciju njemačkih državljana kojima su zbog koronakrize obustavljeni povratni letovi. Po informacijama ministarstva, u Njemačku iz svih dijelova svijeta vraćeno oko 250.000 građana.

Tako će svi oni koji su kućama bili vraćeni zrakoplovima iznajmljenim od privatnih kompanija sljedećih dana dobiti račun za ovu uslugu.

Visina računa ovisit će o duljini leta i cijenama koje su na određenim relacijama uobičajene.

"Pri određivanju visine učešća u cijeni leta ravnat ćemo se i po onome što su građani drugih zemalja plaćali pri sličnim akcijama", priopćeno je prošlog tjedna iz ministarstva vanjskih poslova.

Pritom, kako je rečeno, ne igra ulogu pitanje hoće li doprinosom putnika biti zaista pokriveni i troškovi leta.

Jedan od putnika, koji je u ožujku "zračnim mostom" njemačke vlade vraćen kući iz Meksika, rekao je za ARD kako je prije puta potpisao dokument u kojem je spomenuta i mogućnost financijskog sudjelovanja u troškovima leta.

Njemačka vlada je ministarstvu vanjskih poslova za akciju vraćanja građana na raspolaganje dala 100 milijuna eura no, kako navodi ARD, radi se najvećim dijelom o pozajmici.

Heiko Maas je proteklih dana u više navrata, prilikom najava ukidanja upozorenja za putovanja u inozemstvo, naglašavao kako više neće biti ponavljanja sličnih akcija vraćanja njemačkih građana kućama.

"Građani sada putuju na vlastitu odgovornost", istaknuo je Maas.