LJETOVANJE IZ PAKLA

Nijemci i Englezi se žale da ih je u Istri zarazio opasni parazit. Što se zapravo dogodilo?

29.01.2024 u 21:46

Bionic
Reading

Neki turisti iz Njemačke i Engleske tijekom ljeta imali su gastroenterološke smetnje uslijed zaraze opasnim parazitom, navodno na ljetovanju u Istri, upozoravaju njemački epidemiolozi. Iako domaći epidemiolozi navode da nemaju uzorke iz vremena kad su oboljeli, otkrili su o kakvoj bakteriji bi mogla biti riječ

Kako doznaje RTL, u to vrijeme u Istri nije bio prijavljen nijedan slučaj zaraze, a uzimanjem uzorka vode u nekom od prijavljenih objekata, parazit nije pronađen.

'Ne možemo reći koji je izvor jer nismo imali uzorak iz vremena kada su oboljeli niti znamo išta točno o tim pacijentima. Znamo samo da su prijavili smetnje gastrointestinalnog poremećaja, dakle proljeva i da im je u stolici pronađen Cryptosporida. Ne možemo znati je li on bio uzročnik tog proljeva', kaže epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić za RTL.

Uzročnik tog parazita prenosi se fekalno oralnim putem prljavih ruku, kontaminirane vode, hrane i kontaktom sa zaraženom osobom. Inkubacija je, u prosjeku, sedam dana.

  • +3
Bazeni (ilustracija) Izvor: EPA / Autor: Andreu Dalmau

'Kod zdravih osoba to obično ide s nekom blažom kliničkom slikom gdje nema nekih izrazitih simptoma. Simptomi su uobičajeni od strane gastrointestinalnog trakta, proljev, povraćanje. Bolest prolazi sama od sebe', kaže epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Azra Džaferagić Franca.

Zbog grčeva, povraćanja, proljeva i vrućice mogu dehidrirati oni s oslabljenim imunitetom. Bolest nekad prođe i bez simptoma, a izlučuje se putem stolice. Osim snažnim imunitetom, ovaj parazit možemo nadjačati običnim pranjem ruku.

Slučaj je za Novu TV komentirao i Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rekao je kako je taj mikroorganizam izuzetno otporan na klor i za njegovo uništavanje je potrebna malo veća doza klora nego što je to uobičajeno u bazenima', objasnio je.

Ivan Vidos, vlasnik tvrtke za gradnju i održavanje bazena, dao je i nekoliko savjeta za održavanje bazena. 'Bilo bi poželjno provjeriti barem osnovne parametre, klor i pH vrijednost svakih tri do četiri dana. To je ono osnovno što održava vodu čistom i ne da se čovjeku išta dogodi, da dobije neke osipe, raznorazne bakterije'.