GUŽVA NA STOJEDINICI

'Nijemac mi je dao otkaz jer nisam htio lažirati podatke o programu'

21.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Seriji otkazana etabliranim hrvatskim novinarima i urednicima ovih dana pridružio se i donedavni direktor i glavni urednik Radija 101 Daniel Berdais koji je odlukom vlasnika popularne 'Stojedinice' Thomasa Alexandera Thimmea dobio izvanredni otkaz jer je, kako kaže novinar s dvadesetpetogodišnjim iskustvom, 'odbio izvršavati razne vlasnikove zahtjeve kojim se evidentno krši zakon'. O vlasnikovim zahtjevima za izbjegavanjem zakona redovito je obavještavao nadležne institucije odakle nisu stizali odgovori. Tvrdi da se Thimme hvalio vezama u Vijeću za elektoničke medije. Berdais kaže da mu zbog učestalog zlostavljanja na bivšem radnom mjestu jedino preostaje obratiti se udruzi Mobbing

'Vlasnik radija, o kojem se u njemačkim medijima može pročitati kako je redovito na meti tamošnjeg pravosuđa zbog odgađanja stečaja, malverzacija s radio postajama i radijskim koncesijama, zbog čega je pravomoćno osuđivan i kažnjavan u Njemačkoj, zamjerio mi je što sam bio u fer odnosima s kolegama kojima sam kao glavni urednik nadređen, ali i stoga što nisam slušanost podigao iznad 10 posto', ispričao je Berdais, dodajući kako je 'Stojedinica' djelomično dobivala podatke o slušanosti na način da je vlasnik od njega te zaposlenih u marketingu tražio da na nelegalan način dođu do tih podataka prema kojima je slušanost 8,10 posto.

'Thimme, naime, tvrdi kako nisam lojalan tvrtki jer sam sustavno odbio lažirati očevidnike o programu koje smo dužni slati Agenciji za elektroničke medije (AEM) koja je još ranije utvrdila čak 37,19 posto odstupanja od programske osnove', tvrdi Berdais. O tim i drugim nepravilnostima prošlog je rujna obavijestio čelnicu AEM-a Mirjanu Rakić, no ona je reagirala tek devet mjeseci kasnije analizom programa u kojima se utvrđuju prekršaji.

NEPRAVILNOSTI U RADU

Prema navodima Mirjane Rakić, u ožujku ove godine provedena je tjedna analiza programa i utvrđeno je 37,19 posto odstupanja od programske osnove, a lokalne informacije u programu su bile zastupljene samo 5,7 umjesto 10 posto, kako zahtijeva zakon. Nakladniku je izrečena opomena i, ne uskladi li do 18. lipnja programsku osnovu s koncesijskom dokumentacijom, moguće je i privremeno oduzimanje koncesije, upozorila je Rakić, dodajući kako je nakladniku Radija 101 već izrečena i opomena zbog neplaćanja naknade za rad Agencije, dok je i lani, zbog nerealiziranih emisija, nakladniku naložen povrat novca dobivenog iz Fonda za poticanje pluralizma.

Sada već bivši glavni urednik koji je na Radio 101 došao kako bi 'posrnulo javno dobro podigao iz mrtvih', smatra kako za tu preobrazbu od početka nije imao Thimmeovu podršku. 'Vlasnik sam kreira sadržaj iako sam mu uporno pokušavao objasniti kako mentalitet Hrvata i Nijemaca nema sličnosti, pa samim time ni ukus slušatelja nije isti. Proces prilagođavanja i promjene bio je spor i naporan i na kraju nije uspio. Koliki je utjecaj vlasnika na program radija dovoljno govori i činjenica kako je glazbene želje imala i njegova supruga, iako se njezin glazbeni ukus podudara s programskom shemom Stojedinice', navodi Berdais.

STOP NEUGODNIM VIJESTIMA

Uz to, Thimme mu je poprilično zamjerio stoga što je u dva navrata emitirao pitanje gradskog zastupnika zašto Radio 101 već tri godine koristi gradski prostor, a da za to u proračun nije uplatila niti jednu kunu. 'Nakon što sam emitirao to pitanje u eter prišao mi je vlasnikov asistent i financijski direktor radija Robert Andrić i zaprijetio mi, tražeći da prekinem s emitiranjem postavljenog pitanja' prisjeća se Berdais koji je o svemu obavijestio policiju, dok je od Thimmeovog odvjetnika dobio, kako kaže, 'prijetnju otkazom jer emitiranjem pitanja gradskog zastupnika prouzročujem štetu vlasniku i radiju'.

Berdais kazuje kako je Thimme na upozorenja o nepravilnostima redovito smirivao situaciju riječima 'ne brini se, nazvat ću svoju vezu u Vijeću'

Bivši glavni urednik podsjeća kako je Thimme, inače ekonomist i novinar, karijeru počeo u listu Bonner Rundschau, a potom je četiri godine bio glasnogovornik frakcije Zelenih u Bundestagu. Nakon toga Thimme je postao vlasnikom više radiopostaja. Godine 1991. bio je odgovorna osoba koja je prijavila stečaj Radija 100, njemačke lijevo orijentirane alternativne stanice. Godine 2002. postaje čelni čovjek kultnog berlinskog radija Hundert6. No, restrukturiranje koje je tamo pokrenuo nije uspjelo pa je 2005. Hundert6 otišao u stečaj.

'Sukobi sa suradnicima mu nisu strani' tvrdi Berdais spominjući prošlogodišnji slučaj kada je bivši voditelj i sindikalni povjerenik Radija 101 Matko Antolović - Matan javno optužio Thimmea za pokušaj prekidanja humanitarne akcije za područja stradala od poplava i 'pokušaj podmetanja Antoloviću da je svojevoljno otišao na godišnji'.

VLASNIK PRIJETI TUŽBOM

O optužbama na svoj i račun vlasnika radija ovih dana se oglasio i prozvani Andrić koji tvrdi kako već dulje vrijeme nisu zadovoljni Berdaisovim radom te su stoga po isteku ugovora odlučili ne produljiti suradnju. Andrić također tvrdi kako su Berdaisovi navodi gotovo su u cijelosti neistiniti ili preuveličani te kako je 'neistinama počeo prijetiti nakon informacije da mu se neće produljiti ugovor, zanemarujući svoje loše poslovne rezultate' te kako će ga tužiti zbog narušavanja ugleda.

Hoće li doista doći do sudske tužbe još se ne zna, no ono što je sigurno jest kako će Berdais koji se našao na cesti obratiti za pomoć zbog mobinga i 'nastaviti borbu za istinu i pravdu  što mu je bio glavni cilj svih gotovo dvadeset i pet godina novinarske karijere'.