IVO JOSIPOVIĆ

'Nije trebalo represivno djelovati prema uhićenima u Splitu'

04.12.2014 u 20:02

Bionic
Reading

Ivo Josipović ne smatra da bi zbog toga što je predsjednik Republike trebao imati neku posebnu zaštitu od stavova svojih neistomišljenika, dok god iznošenje mišljenja ostaje u okvirima demokratskih običaja, te stoga drži da nije trebalo represivno djelovati prema četvoro uhićenih koji su po Splitu lijepili plakate na kojima izražavaju svoje neslaganje s Josipovićem.

'U izbornim su kampanjama širom demokratskog svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, akcije poput navedene uobičajene. U izbornom stožeru Ive Josipovića smatramo da na izražavanje mišljenja, a ovu akciju skupine mladih ljudi u Splitu doživljavamo upravo na taj način, nije potrebno reagirati represijom', odgovorio je u četvrtak Josipovićev izborni stožer zamoljen za komentar uhićenja četvoro mladih u Splitu prije tri dana.

Dodaju da su za uhićenja doznali iz medija te da ne mogu ulaziti u razloge zbog kojih je policija u Splitu tako postupila.

'Očito je da su postupali na temelju samostalne procjene, s obzirom da je istovjetnih aktivnosti bilo i u drugim gradovima u Hrvatskoj, u kojima policija nije smatrala da treba postupati na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira', ocjenjuju.

U Josipovićevom stožeru kažu kako je poznato da se predsjednik u svom političkom djelovanju 'zalaže za otvaranje prostora različitim mišljenjima i za visoku razinu demokratske rasprave, neovisno o tome što on osobno misli o bilo kojoj temi koja se pojavi u raspravama'.

'Različiti su stavovi dio demokratskog ozračja koje postoji u Hrvatskoj i za koje će se on uvijek boriti', poručuju.

U Hrvatskom saboru u četvrtak se HDZ refereirao na uhićenje skupine mladih Splićana zbog ljepljenja plakata kojima su 'izražavali politički stav' protiv predsjednika države, pitajući se postoji li u Hrvatskoj opet delikt mišljenja i je li to razlog za uzbunu, dok su predstavnici vladajućeg SDP-a ustvrdili da se niti jedna stranka u parlamentu ne može zauzimati za nekoga tko krši zakon.

HDZ-ov zastupnik Željko Reiner podsjetio je da su u Splitu prije tri dana uhićeni mladići koji su lijepili plakate, formata A4, s fotografijama predsjednika Josipovića i aktivistice Vesne Teršelić iz Documente, potom fotografija Josipovića u odori JNA, fotografije petokrake i stihove pjesnika A. G. Matoša.