ZAPEO U VLADI

Nije prošao Vargin prijedlog da se maloljetnicima zabrane energetska pića

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2018 17:43
  • Objavljeno 21.03.2018 u 17:39
Siniša Varga

Siniša Varga

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Saborska oporba u srijedu je snažno podržala prijedlog bivšeg SDP-ova ministra zdravstva Siniše Varge da se zabrani konzumacija i serviranje energetskih pića za mlađe od 18 godina, no predloženo nije prošlo u Vladi ni u Klubu HDZ-a koji smatraju da bi u ovome trenutku bio 'prestrog'

Vlada u ovom trenutku ne podržava taj prijedlog jer smatra da prije zabrane prodaje tzv. energetskih pića treba preciznije definirati s kojeg aspekta predstavljaju problem za mlađe od 18 godina te provesti istraživanje izloženosti djece i mladih iz kojeg bi se vidjelo koliki doprinos ukupnoj izloženosti imaju energetska pića, a koliko ostali izvori kofeina, primjerice kava, cola pića i čokolada, stoji u Vladinu mišljenju o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kako se formalno zove Vargin prijedlog.

Mladen Karlić

Mladen Karlić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Svi smo za zaštitu djece i mladeži, no ovaj bi prijedlog, u ovom trenutku bio prestrog i HDZ ga ne može podržati, kaže Mladen Karlić, čije je viđenje Vargina prijedloga na tragu Vladina. Jasno je da energetska pića mogu izazvati 'nuspojave', ali one se mogu dogoditi i kod većih količina kave, cole s cigaretama. Treba napraviti stručnu studiju da se vidi koje bolesti izazivaju, naglašava zastupnik.

Culej: Energetska pića ionako su skupa za većinu hrvatske djece

Zabrane nisu potrebne, kaže Stevo Culej (HDZ) i tumači kako su enegetska pića i tako skupa za većinu hrvatske djece kojima je problem 'skucati' 25 kuna za piće.

Stevo Culej

Stevo Culej

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vargin prijedlog snažno zagovara Miro Bulj (Most), kaže da su u EU brojne države zabranile takve napitke mlađima od 18 godina na temelju nekih činjenica.

'Nije dobro da u Hrvatskoj djeca budu pokusni kunići, treba ih zašiti od onih koji ogromnim novcem kroz sportske emisije reklamiraju takve napitke', poručio je Bulj.

Miro Bulj

Miro Bulj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Varga traži da se energetska pića stave u isti režim s alkoholnim i duhanskim proizvodima. 'Promidžba energetskih pića je copy metodoologije koju je duhanska industrija koristila za prodaju svojih proizvoda prije 20-ak godina. Nameće se da je cool piti energetska pića, poručuje da ćeš biti bolje prihvaćen u društvu, bolje učiti, biti budniji...', navodio je Varga.

Upozorio je na studije koje kažu da se uz konzumiranje takvih pića veže tahikardija, premor, nemir, bol u prsima, vrtoglavica, sinkopa, nesanice, poteškoće u disanju, razvoj šećerne bolesti i visokog tlaka...

Željko Jovanović (SDP) stoga se čudi Vladinom obrazloženju kako 'nema egzaktnih podataka koji pokazuju na opasnost pijenja energetskih pića'. Treba što prije ograničiti prodaju energetskih pića maloljetnim osoba, rezolutan je zastupnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!