SDP UPOZORAVA

HDZ na pola srezao novac za veteransku bolnicu otvorenu za vrijeme Milanovića

31.01.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Opća bolnica i bolnica hrvatskih veterana Zabok još nije s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) potpisala ugovor o financiranju za ovu godinu, samo je ovoga mjeseca dobila obavijest da će joj mjesečni limit iznositi pola milijuna kuna, što ne podmiruje sve njezine potrebe, upozoreno je u srijedu na konferenciji za novinare SDP-a, koji traži da se bolnici vrati mjesečni limit od milijun kuna, koliko je iznosio u mandatu bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge

Predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je do sada više od 30.000 branitelja prošlo kroz bolnicu, koja dobro obavlja svoj posao iako joj je mjesečni limit prepolovljen još 2016., u vrijeme kad je ministar zdravstva bio HDZ-ov Dario Nakić.

Hajdaš Dončić je izvijestio da je još prije nekoliko tjedana zatražio sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem ali on nije imao vremena za to, tek je u utorak, valjda potaknut najavom SDP-ove konferencije za novinare, izjavio da će 'sve biti u redu'.

Zdravstvenu politiku ne treba voditi na takav način, rekao je Hajdaš Dončić, ne treba raditi razliku između županija i veteranskih bolnica gdje vlast obnaša HDZ i onih kojima upravlja SDP.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) kazao je kako je bolnica samo dobila obavijest o limitu u kojoj se dodatak za zbrinjavanje branitelja uopće ne spominje, te podsjetio da je Nakić bez obrazloženja smanjio mjesečni limit za pola milijuna kuna.

  • +5
Premijer Zoran Milanović i ministar Siniša Varga posjetili kliniku za tumore Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Od tada neprestano tražimo da se limit vrati na milijun kuna, jer su u međuvremenu narasli troškovi poslovanja zbog povećanja plaća i prava iz Kolektivnog ugovora. Ponovno stvaramo gubitaša, a županija će morati sanirati dug, ustvrdio je Kolar.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga kritizirao je sadašnju zdravstvenu administraciju jer su ukinuti programi dostupnosti zdravstvene zaštite građanima, kao i programi za branitelje, koji su specifična grupacija. Rekao je kako ga raduje izjava ministra Kujundžića da će sve biti u redu ali, dodao je, 'živi bili pa vidjeli'.