kritika iz sdp-a

Varga: Kujundžić je vrhunski liječnik, dobar šef bolnice, ali vrlo loš ministar

30.01.2018 u 13:22

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva Siniša Varga izrazio je u utorak zabrinutost padom Hrvatske na ljestvici Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), te poručio kako je na premijeru Andreju Plenkoviću odgovornost da ocijeni tko mu vodi resor zdravstva i zaslužuje li to hrvatsko društvo.

Milan Kujundžić premijerov je odabranik za resor zdravstva, smatram ga vrhunskim liječnikom, dobrim ravnateljem bolnice, ali je prema pokazateljima očito vrlo loš ministar, izjavio je Varga na konferenciji za novinare u povodu vijesti da je Hrvatska lani s 19. pala na 26. mjesto ljestvice EHCI-a, na kojoj se ocjenjuju učinkovitost, kvaliteta i dostupnost zdravstvenih sustava 35 europskih zemalja.

"Godine 2015., kada sam bio ministar, Hrvatska je bila na 16. mjestu, imala je 707 bodova od mogućih 1000 i samo su je tri boda dijelila od najboljih sustava. Sada smo pali na 26. mjesto, tik smo do Albanije i 24 boda nas dijele da budemo u društvu najgorih zemalja", rekao je Varga.

Upozorio je kako hrvatski zdravstveni sustav stagnira i nazaduje, te pozvao na reforme jer Hrvatska može bolje.

  • +11
Davor Bernardić i Siniša Varga Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Javno pozivam Ministarstvo zdravstva da poboljša zdravstveno stanje nacije i provodi reforme na dobrobit svih", rekao je Varga koji drži da se veliki napori moraju uložiti u promidžbu zdravog načina života, uvođenje zdravstvenog obrazovanja u škole, suzbijanje pušenja, alkohola, preventivne preglede...

Za izvansudsku nagodbu s liječnicima u vezi prekovremenih sati

Kad je riječ o neisplati dodataka za prekovremeni rad liječnika, Varga kaže kako je očito napravljena greška u načinu na koji su bolnice obračunavale prekovremene sate.

"Da sam kao ministar znao za pogrešku, znao bih razgovarati sa sindikatima da se napravi izvansudska nagodba", ustvrdio je. Napominje pritom da on osobno nikad nije bio član Hrvatskog liječničkog sindikata, ali je Kujundžić bio član i tajnik sindikata koji je 2003. organizirao štrajk liječnika, pa je vrlo dobro upoznat s radnim pravom.

"Njegovu intervenciju prema Ministarstvu pravosuđa, da se nađe način da se taj dug liječnicima ne plati, smatram dijametralno suprotnim njegovom ranijem stajalištu kao člana štrajkačkog odbora", rekao je Varga.

Vjeruje da Kujundžić poznaje Ustav i trodiobu vlasti, pa sumnja da je pismom Ministarstvu pravosuđa izravno išao utjecati na sudstvo. "Ukoliko se dokaže da jest, onda će snositi političku, a možda i drugu odgovornost", kaže Varga.