JADRANKA KOSOR

'Nije mi bilo svejedno kad sam čula da su svi krivi'

Bionic
Reading

Bivšoj premijerki i predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor nije bilo svejedno kada je čula kako su svi osumnjičeni proglašeni krivi u najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti Hrvatske

'Državni, odnosno nacionalni interes mora biti iznad stranačkog, to je poruka ovog suđenja', izjavila je Kosor, danas nezavisna saborska zastupnica koja, kao političarka, nije željela komentirati prvostupanjsku presudu.

Načelno je tek naglasila da odluke suda treba poštovati i uvažavati. Kazala je i da, kao bivša suradnica Ive Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a, ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine.

'Ne možete osjećati odgovornost ako zaista niste ništa primijetili', rekla je Kosor opetujući da se kao premijerka čvrsto držala načela da s političke razine ne može tražiti da se nešto procesuira, ali ni da se nešto zaustavi.

Nije željela prognozirati kako bi presuda mogla utjecati na HDZ. 'Bila sam u toj stranci, niije mi svejedno ni lagano prolaziti kroz to razdoblje, ali, ponavljam, kao bivša članica te stranke, nikakav stranački interes nikada nije važniji od državnoga. A da je teško i da nije jednostavno, pretpostavljam da to shvaćate', zaključila je Kosor.

Za razliku od Kosor, Vladimir Šeks, jedan od veterana HDZ-a, nije želio komentirati presudu, a prvi čovjek Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao da je najvažnije da se vrati novac.

'To građane najviše zanima', smatra Lesar.

Zastupnik HNS-a Jozo Radoš kaže kako je nematerijalna kazna Suda puno važnija jer je zgažen odnos povjerenja s građanima.

'Stranka se ne može od ovoga izolirati jer se ne radi o izdvojenom postupku pojedinca, a postalo je i očito da je HDZ na vlast došao zahvaljujući dijelom i pokradenom novcu', smatra Radoš.

RTL Autor: RTL