NOVA INICIJATIVA MOSTA

Marić: Turisti da plaćaju u eurima? Nitko me ništa nije pitao!

23.03.2017 u 10:34

Bionic
Reading

Maro Kristić, Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika, najavio je novu, veliku inicijativu Mosta: prijedlog da se već od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja u eurima, do dnevnog iznosa od 200 eura. Ova mjera, rekao je Kristić gostujući u emisiji 'Novi dan' N1 televizije, treba obuhvatiti cijelu Hrvatsku. Kakve su prve reakcije?

Gari Cappelli, ministar turizma, uoči sjednice Vlade kratko je komentirao Mostovu inicijativu: 'Zna se što se može, a što ne plaćati u eurima. Što će dalje biti, vidjet ćemo.'

Ministar financija Zdravko Marić požalio se da ga nitko nije informirao o tome. 'Nemam komentara. Nitko me ništa nije pitao, informirao ni najavio. Postoje zakoni, prije svega Zakon o HNB-u i Zakon o deviznom plaćanju', rekao je Marić uoči sjednice Vlade.

U telefonskom razgovoru nekoliko je ministara kazalo reporteru N1 Hrvoju Krešiću da mogućnost plaćanja u eurima zapravo već dijelom postoji u Hrvatskoj. Primjerice, na autocestama ili na izlasku iz Hrvatske. Hrvatska, stoga, dijelom već jest euroizirana.

Maro Kristić u emisiji 'Novi dan' rekao je da su istraživanja pokazala kako se 'deseci milijuna eura, koji bi se trebali potrošiti, zbog nemogućnosti plaćanja propuste i potroše na drugim destinacijama'.

'To je nešto što želimo iskomunicirati s partnerima i HNB-om. Ali i cehovima ugostitelja, turizma i trgovine. Tu treba biti oprezan i naći najbolja moguća rješenja. Ključ je ograničenja u visini do koje se može plaćati. Nezgodno će biti odrediti do kad će to trajati. Iznos do 200 eura smatramo nekom psihološkom granicom koju je turist spreman potrošiti. Imamo u Dubrovniku podatke... Primjerice, milijun putnika s kruzera imaju striktno organiziran dan i to je situacija da ne mogu trošiti vrijeme čekajući u mjenjačnici. Matematički gledano, da svaki potroši 10 eura, to je 10 milijuna eura. To ne bi ugrozilo ni mjenjačnice ni banke jer je to novac koji se ionako ne promijeni', naveo je Kristić.