NOBILO ZA SRPSKE MEDIJE

'Nije bilo genocida u Domovinskom ratu'

19.02.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Genocida nije bilo ni nad Hrvatima ni nad Srbima u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, rekao je za Danas.rs odvjetnik Anto Nobilo. Zato su, kako kaže, i tužba i protutužba pravno neosnovane

'Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je nesporna i ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike – tajminga i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da naprave takav potez i povuku tužbe, a da si ne naprave političku štetu', kaže Anto Nobilo za Danas.rs.

On dodaje i da je hrvatska politika postavila niz uvjeta pod kojima bi mogla povući tužbu, ali to nisu pravni uvjeti niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom – poput povratka kulturnog blaga ili podataka o nestalim osobama.

'Faktički, traži se jedan 'elegantan' politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu', kaže Nobilo. Međutim, Nobilo ne isključuje mogućnost da nakon početka procesa dođe do izvansudske nagodbe. 'Vlade trebaju imati u vidu da je to teže učiniti što vrijeme bude dalje odmicalo, kao i da će troškovi suđenja biti sve veći', smatra Nobilo. Što se tiče troškova, Nobilo kaže da to sada nitko s preciznošću ne može znati.