UPISNA GROZNICA

Ni sve petice ne jamče upis u gimnaziju

30.06.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Svaki 14-godišnjak u ponedjeljak je mislio samo na jedno – hoće li ga primiti u srednju školu koju je želio upisati. Počela je upisna groznica i, kao svake godine, najsnažnije se osjetila u gimnazijama, u kojima je ove godine u odnosu na prošlu manje i više od 2000 mjesta

'Krivac' za to su Pedagoški standardi koji propisuju da u razredu može biti maksimalno 28 učenika.

'Više od toga neću upisati ni jednog. Imamo zahtjevan program i s većim brojem učenika jako bismo teško mogli izvoditi vježbe. Ove godine upisat ćemo 224 učenika, 12 manje nego prošle. Do 14 sati prijavilo nam se 280 djece, a 273 ih je s maksimalnim brojem bodova. Slično je bilo i lani, pa smo išli na dodatni kriterij – prosjek ocjena od 5,00. Možda tako bude i ove godine', komentirala je prvi dan prijava Veronika Javor, ravnateljica mnogima toliko željene XV. gimnazije, za Večernji list.

I u zagrebačkoj V. gimnaziji, također matematičkoj, stanje je slično. 'Imamo više prijavljenih nego slobodnih mjesta, a velika većina ima 60 i više bodova', kazao je Petar Mladinić.

Optimisti s četvorkama

Sve najatraktivnije gimnazije,poput zagrebačkih XV, V, VII, XVI. i II. gimnazije, već su do 13sati u ponedjeljak primile više zahtjeva za upis nego što imaju slobodnih mjesta, ito uglavnom zahtjeva đaka koji u svjedodžbama imaju same petice. No nioni s kojom četvorkom ne žele ni pomisliti na mogućnost da nećeupisati željenu gimnaziju.
Dorotea Mandić predala je dokumente za upis u XVI. gimnaziju. 'Ova mi je škola jedina opcija i moram se upisati. Imam 58 bodova, a prag je 55 tako da ću sigurno uspjeti. Želja mi je upisati dvojezični program po kojem se fizika, matematika i povijest slušaju na engleskom jeziku. Cilj mi je vrhunski naučiti jezik kako bih poslije mogla otići živjeti i studirati u London', planira Dorotea.

Kao i svake godine, gužva je bila i pred VII. gimnazijom u Zagrebu. 'Sa svih strana sam čuo samo pohvale o VII. gimnaziji i zbog toga je želim upisati. U njoj vlada obiteljska atmosfera, brine se o odgoju, a ne samo školovanju, ravnateljica je stroga i ima svoj pravila. Zna se što se smije, a što ne smije. Tako treba biti i samo tako škola može biti uspješna', kaže budući đak VII. gimnazije Ivan Tukarić.

Vesna Hrvoje-Šic, ravnateljica državne Uprave za srednje školstvo Ministarstva obrazovanja, kaže da, prema njihovim procjenama, u gimnazijama ima više mjesta nego učenika koji ih žele upisati. Lani je tako u gimnazijama ostalo 1.170 slobodnih mjesta, no činjenica je da su se, prema planu, prošle godine mogla upisati 14.223 učenika, a ove tek 12.197. Osim za gimnazije, učenici su zanimanje pokazivali i za četverogodišnje strukovne škole – posebno zdravstvene, ekonomske, upravne, ali i atraktivnije tehničke. U njima ima mjesta za gotovo 22.000 učenika. Iako se svake godine ponavlja stampedo prvog dana na najbolje i najrazvikanije škole – na kraju ipak svi učenici pronađu mjesto za sebe.

'Sigurna sam da i u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj ima dovoljan broj mjesta u gimnazijama. No sigurno je i da svi učenici neće uspjeti upisati gimnaziju koju žele, nego da će se morati zadovoljiti nekom drugom, možda manje atraktivnom', zaključuje V. Hrvoje-Šic.