slučaj sejdić - finci'

Ni nakon 10 godina BiH nije provela ključnu presudu Europskog suda za ljudska prava

20.12.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina ni nakon deset godina nije provela presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić-Finci', a s takvim ponašanjem i pristupom temeljnim ljudskim pravima ta zemlja ne može računati na članstvo u Europskoj uniji, upozorio je u petak šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Sattler je u svom blogu podsjetio kako je točno 22. prosinca 2009. godine Europski sud za ljudska prava presudio da BiH diskriminira svoje građane temeljem njihove etničke pripadnosti te naložio toj državi da izmijeni svoje izborno zakonodavstvo i ispravi taj anakronizam koji ne postoji nigdje u Europi.

Bosnu i Hercegovinu Europskom su sudu tužili Jakob Finci i Dervo Sejdić kao pripadnici židovske odnosno romske manjine jer im ustav i izborni zakon ne dopuštaju da se kao pripadnici manjinskih etničkih skupina kandidiraju za člana Predsjedništva BiH. Također ne mogu biti birani za zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH jer su u tim tijelima vlasti predviđena mjesta samo za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Unatoč presudi Europskog suda u BiH se ništa nije promijenilo, a u tri kruga ozbiljnih pregovora koji su o tome vođeni od 2010. do 2014. godine uz posredovanje dužnosnika Europske unije lokalni su političari pokazali samo kako nisu u stanju postići kompromis.

Sva ponuđena rješenja odbijena su, a predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je inzistirao da se 'u paketu' riješi i pitanje izbora hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti. Pet godina nakon toga nije riješeno hrvatsko pitanje niti je provedena presuda u slučaju 'Sejdić-Finci'.

Veleposlanik Sattler je istaknuo kako je takvo stanje neodrživo te da je u ovom slučaju riječ o jasnoj potrebi da se eliminira diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u BiH jer su bez toga bespredmetne sve priče o željama da BiH postane članicom EU.

'Da bi neka država postala članicom Europske unije treba uvažavati slobodu svake osobe na osobni izbor i stvaranje mogućnosti da se takvi izbori pretoče u realne prilike. Drugim riječima, ako se Židov ili Rom, ili bilo koji drugi građanin, želi kandidirati na izborima u bilo kojoj od država članica Europske unije, onda im to mora biti i omogućeno', poručio je austrijski diplomat bosanskohercegovačkim političarima.

Podsjetio je kako je ta obveza izrijekom definirana i u najnovijem mišljenju Europske komisije o kandidatskom statusu BiH dodajući da se ne smiju izmišljati razlozi poput potrebe da se uz jedan jasno definirani problem rješava i neki drugi.

'Za početak treba osigurati da se nečija prava ne umanjuju pod izlikom zaštite tuđih', napisao je Sattler sugerirajući da presuda u slučaju 'Sejdić-Finci' mora biti provedena do narednih općih izbora 2022. godine.

Podsjetio je i na najnoviju presudu Europskog suda za ljudska prava koji je Bosni i Hercegovini naložio da pod svaku cijenu osigura provedbu lokalnih izbora u Mostaru sljedeće godine.

'Građani Mostara moraju konačno biti u mogućnosti izaći na birališta i izglasati svoje predstavnike lokalne vlasti u listopadu 2020. godine. Svi građani u BiH moraju imati pravo kandidirati se za člana Predsjedništva BiH 2022. godine. Promjena nikada nije jednostavna, ali je nužna', poručio je šef delegacije EU u BiH.