NAKON PRESUDE EUROPSKOG SUDA

HDZ BiH pozvao na razgovore o izborima u Mostaru u kojem se ne održavaju već 11 godina

01.11.2019 u 20:03

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je u petak vodeće bošnjačke i srpske političke stranke na otvaranje razgovora o sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva te održavanje izbora u gradu Mostaru nakon što je ovoga tjedna Europski sud za ljudska prava proglasio diskriminacijom činjenicu da Mostarci jedanaest godina nisu imali mogućnost birati novu gradsku vlast.

'Izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio su šireg dogovora političkih dužnosnika u BiH vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH', navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Iz ove stranke su dodali kako bi provođenje izmjena Izbornog zakona omogućile funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda.

Smatraju kako su izmjene Izbornog zakona od suštinske važnosti pri čemu su pozvali na konstruktivan dijalog kako bi se zajamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda i svih građana BiH. 

'Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni su za napredak BiH i, u konačnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Europske unije', navodi se u priopćenju.