HRVATSKO - SLOVENSKI SPOR

Ni Danska nije blokirala Poljsku zbog granice

09.02.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Hrvatski pravni stručnjaci Neven Šimac i Budislav Vukas, sudjelujući u jutrošnjoj emisiji Hrvatskoga radija "U mreži Prvog", rekli su da je hrvatsko-slovenski granični spor bilateralan, da ga u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU treba ostaviti po strani te da ga treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu ili Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu

'Blokadom Hrvatske, Slovenija blokira Lisabonski ugovor, blokira napredovanje EU i sva sljedeća proširenja", izjavio je Neven Šimac, potpredsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje Robert Schuman.

Šimac je podsjetio da Danska, kad je Poljska ulazila u EU, unatoč tome što s tom državom nije riješila razgraničenje na moru, nije blokirala Poljsku. Kako je rekao, danas ima desetak neriješenih graničnih pitanja europskih država, ali to nikoga ne sprječava da surađuju u EU.

"Ovo što Slovenija traži opasan je presedan koji se može proširiti na sve države koje trebaju ući u EU", izjavio je Šimac, dodajući da će - ako Slovenija slučajno uspije - svi htjeti postići više od onoga na što imaju pravo.

Sveučilišni profesor i bivši potpredsjednik Međunarodnoga suda za pravo mora u Hamburgu Budislav Vukas rekao je kako ga začuđuje to što Slovenija, umjesto da prihvati primjenu prava, sve svodi na politiku, na neke povijesne i nacionalne interese.

Kako je rekao, u međunarodnome pravu "dominiraju pravila pravičnosti" koja, međutim, ne mogu ići tako daleko, kako se sa slovenske strane često spominje, da se oduzima dio teritorijalnog mora ispred hrvatske obale, da se paralelno s hrvatskom obalom povuče neki "kanal" teritorijalnog mora Slovenije.

"To je nezamislivo i potpuno protivno smislu teritorijalnog mora da je ono dio teritorija obalne države", izjavio je Vukas koji smatra kako je nemoguće i nezamislivo cijeli Piranski zaljev (Savudrijsku valu) dodijeliti jednoj obalnoj državi, koja ima samo sjevernu obalu (Slovenija).

"Tvrdnja da uz nečiju obalu može postojati teritorijalno more samo jedne države potpuno je protivna najimperativnijim normama međunarodnoga prava", rekao je, dodajući kako smatra odustajanje od temeljnih norma o pravu mora, koje se razvija stoljećima, vrlo čudnim.

Čak i ako se složimo da u tome problemu dominira politika, ne možemo ići preko nekih elementarnih pravila međunarodnoga prava, izjavio je Vukas, napominjući da Slovenija može imati samo teritorijalno more, a nikako jedan drugi pojas, koji su, kako je dodao, proglasili potpuno odvojeno od svoga teritorijalnog mora.

Vukasa začuđuje to što se Slovenija oglušuje i ne vidi UN-ovu Konvenciju o pravu mora koju je prihvatilo 160 država, među kojima Slovenija i Hrvatska. Kako je rekao, u izradbi te konvencije sudjelovali su i slovenski stručnjaci, a sada se iznose nekakvi "morski argumenti" da je to bilo jugoslavensko more i td. To je, kako je rekao, uvreda za međunarodno pravo.

Šimac misli da je vrlo važno da Hrvatska inzistira na primjeni prava jer je EU na tome pravu stvorena, ona je pravna zajednica.

Po njegovim riječima, Hrvatska ne traži više za sebe nego što EU kaže da je njezino bitno načelo i nema razloga da Hrvatska bude tretirana drukčije.