ŠEF ZG SOCIJALDEMOKRATA

Ni Bernardić nije zadovoljan pješačkim zonama u Zagrebu: Sve se radi bez plana i vizije

16.09.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić rekao je u subotu, povodom početka Europskog tjedna mobilnosti, kako unatoč brojnim inicijativama za uvođenje pješačke zone u Ulicu Pod zidom ona još uvijek nije uspostavljena, a gradsku je vlast prozvao da radi bez plana i vizije.

„Ova ulica je realno trebala biti pretvorena u pješačku zonu istovremeno kada su Stara Vlaška i Europski trg zatvoreni za promet vozila. To nije napravljeno, vrijeme je da se to ispravi“, ustvrdio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Godinu dana, do idućeg Tjedna mobilnosti, sasvim je dovoljno vremena da se, kaže, uvođenje pješačke zone to učini na zakonit način, u skladu s propisima i da se prostor i građevinski privede novoj namjeni.

Riječ je o slijepoj ulici koja sa zapadne strane završava u pješačkoj zoni Splavnice, Tkalčićeve i stuba za Dolac, a s istočne u Bakačevoj ulici koja je jedna od najljepših pješačkih površina u Zagrebu, spoj Trga bana Jelačića i Kaptola. Bakačeva je neprirodno presječena prometnicom koja vodi u Ulicu Pod zidom, u njoj vlada prometni kaos, prirodno bi trebala biti namijenjena pješacima, rekao je Bernardić.

To se međutim, ne smije napraviti kao u Vlaškoj gdje su, kaže, nabacali žardinjere od betonskih cijevi.

"Od najave velike revitalizacije centra grada od potresa, te zatvaranja centra za promet i drugih velikih najava ostala je samo Stara Vlaška. Sve se radi bez plana i bez ikakve studije i vizije", ustvrdio je Bernardić.