OTKRIO PRIORITETE

Nezgodan gaf: Budući američki veleposlanik smjestio Hrvatsku u jugoistočnu Aziju

30.10.2017 u 20:06

Bionic
Reading

Biznismen Robert Kohorst, budući američki veleposlanik u Hrvatskoj, na saslušanju pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata najavio je prioritete svog diplomatskog mandata u Zagrebu, a jedan od njih je poticanje doprinosa Hrvatske energetskoj sigurnosti u regiji te otvaranje novih tržišta za izvoznike američkog plina. Odgovarajući na pitanja senatora, Kohorst je Hrvatsku omaškom svrstao u 'jugoistočnu Aziju'

Kohorst nema nikakvog iskustva u diplomaciji. Visoku diplomatsku dužnost u Zagrebu dodijelio mu je predsjednik Donald Trump u okviru političkog imenovanja veleposlanika, mehanizma nagrađivanja pristaša predsjedničkih kandidata i donatora izbornih kampanja. Osim kao nekretninski magnat, Kohorst je poznat kao milijunski donator Republikanske stranke te član Trumpova odbora za prikupljanje novca za potrebe predsjedničke tranzicije.

Na početku svog izlaganja pred senatorima Kohorst je izjavio da je počašćen povjerenjem koje su mu ukazali predsjednik Trump i državni tajnik Rex Tillerson. Na saslušanje je doveo i članove obitelji, predstavljajući ih poimence: suprugu Shelley Allen, sina Kevina i njegovu suprugu Kate te drugog sina, Matta. 

Naveo je da nema nikakvog recentnog radnog iskustva u vladi ili u resoru vanjske politike, ali iza njega su poslovni i osobni uspjesi koji će mu 'dobro poslužiti' bude li potvrđen kao predstavnik SAD-a u Hrvatskoj.

'Prakticirao sam pravo, radio za veliko javno poduzeće i pokrenuo vlastiti biznis prije više od 20 godina. Naučio sam kako rukovoditi ljudima, transakcijama i novcem u velikim i malim parametrima', kazao je Kohorst na saslušanju održanom početkom listopada, dodajući da je bio aktivno uključen u djelovanje filantropskih organizacija.  

'Posjetili smo dalmatinsku obalu, od Kotora do Splita'

  • +15
Plitvice među 'čudima' prirode Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Sve to zahtijeva težak rad, dobru procjenu, snažne moralne vrijednosti i sposobnost rada s drugima. Ukoliko budem potvrđen, spreman sam uložiti sve te vještine u novu dužnost. A što je možda najbolje od svega, imat ću podršku supruge Shelley, koja bi mogla biti stvarni dobitak za američku vladu u ovom aranžmanu. Ljetos smo Shelley i ja s grupom prijatelja putovali Hrvatskom. Prvo smo posjetili dalmatinsku obalu, od Kotora do Splita. Potom smo otputovali u Zagreb, preko parka Plitvice, jednog od uistinu zadivljujućih područja divljine u svijetu', kazao je Kohorst, oduševljen ljepotom i prijateljskim ozračjem Hrvatske. 

Impresioniran je razinom bilateralnih odnosa između Hrvatske i SAD-a, pa je u tom kontekstu kao 'sjajnu upraviteljicu' američkog diplomatskog predstavništva u Zagrebu pohvalio i još uvijek aktualnu veleposlanicu Julietu Valls Noyes, koja zbog dolaska tog republikanskog donatora napušta Hrvatsku prije isteka veleposlaničkog mandata. Njegov će prioritet pak biti 'promocija američkih interesa u Hrvatskoj' te podrška cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Europi. S obzirom na to da se američki interesi mogu nabolje postići ukoliko su kompatibilni s hrvatskim interesima, Kohorst će osobito poraditi na identificiranju područja u kojima se dvije zemlje mogu međusobno podržavati.

  • +7
Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Četiri prioriteta Roberta Kohorsta u Hrvatskoj

Sa svojim timom novi američki veleposlanik fokusirat će se na četiri područja: jačanje sposobnosti Hrvatske kao članice NATO-a; podršku Hrvatskoj u promoviranju regionalne stabilnosti, suradnje i euroatlantskih integracija; poticanje doprinosa Hrvatske regionalnoj energetskoj sigurnosti, a istodobno otvaranju novih izvoznih tržišta za američki plin; poticanje gospodarskog oporavka Hrvatske kako bi ta država postala atraktivniji partner američkim poslovnim subjektima i izvoznicima.

'Hrvatska daje snažnu podršku NATO-u, uključujući vojnike za misiju u Afganistanu. S radošću iščekujem našu snažniju podršku hrvatskoj vojsci i pobrinut ću se da radna suradnja između SAD-a i Hrvatske bude model za regiju i za svijet', poručio je Kohorst, najavljujući i da će dati sve od sebe kako bi pomogao Hrvatskoj da iskoristi prilike koje ima kao članica Europske unije. 

  • +2
Američki nuklearni nosač zrakoplova u splitskoj luci Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon izlaganja Kohorst je odgovorio na nekoliko pitanja senatora. Ron Johnson, republikanac iz Wisconsina, zamolio ga je da navede potencijalne prilike za unapređenje ekonomske suradnje između Hrvatske i SAD-a, na što je Kohorst istaknuo izgradnju LNG terminala na Krku.

'Taj program trenutno je u procesu, a otvaranje se očekuje 2019. godine. Time će se osigurati tri sjajne pogodnosti: unaprijedit će se hrvatsko gospodarstvo, potencijalno će se osigurati energetska opskrba jugoistočne Europe - što može smanjiti ruski energetski utjecaj na tom području - te ujedno predstavlja ishodište izvoza američkog plina na jugoistok Europe', objasnio je Kohorst.

U naknadnom pitanju, koje je postavila članica Demokratske stranke Jeanne Shaheen iz New Hampshirea, o zabrinutosti zbog plinovoda Sjeverni tok 2, Kohorst je odgovorio da bi planiranim plinovodom od Krka preko Mađarske jugoistočna Europa mogla biti opskrbljena znatnim količinama plina, što bi 'dramatično smanjilo ruski utjecaj'.   

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin / arhiva Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Odgovarajući na pitanje o odnosima između Hrvatske i Srbije te ključnim ulogama koje te dvije zemlje imaju za stabilizaciju regije, Kohorstu se potkrala omaška.

'Hrvatska je dugogodišnji saveznik SAD-a, veoma snažna pristalica NATO-a i ishodište stabilnosti u jugoistočnoj Aziji. Veoma je važno to da SAD nastavi poticati Hrvatsku da i dalje radi na bilateralnim pitanjima u odnosima sa svojim susjedima kako bi se postigla stabilnost za sve', rekao je Kohorst. Nitko ga nije ispravio.   

Demokrat Chris Murphy iz Connecticuta upitao ga je, u svjetlu Trumpove podrške Brexitu i indikacija da Hrvatska otežava Srbiji ulazak u EU, ima li on već sada kakve naputke Washingtona u pogledu proširenja EU-a na zemlje zapadnog Balkana. Kohorst je odgovorio da je svjestan toga kako Srbija i BiH žele postati članice EU-a, kao i da je to na neki način sporno, no u tom trenutku nije bio brifiran o specifičnim aspektima po tom pitanju.  

'Znam da ste bili uspješni u svemu što ste napravili u životu i vjerujem da ćete biti uspješni i u ovom nastojanju, no mislim da ćete morati biti veoma brzi u proučavanju toga i nastavku rada na onome što su prije vas ondje postigli odlični karijerni diplomati', poručio je Murphy budućem američkom veleposlaniku u Hrvatskoj, zaželjevši mu pritom sreću.