izvješće eurostata

Nezaposlenost u eurozoni i EU stabilna; u Hrvatskoj blago pala

02.03.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Stopa nezaposlenosti u eurozoni i EU ostala je stabilna i u siječnju, a u Hrvatskoj je blago pala, kliznuvši ispod prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata

U 20-članoj eurozoni, koja od 1. siječnja uključuje Hrvatsku, stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) u siječnju je iznosila 6,7 posto, zadržavši se na razini iz prosinca, prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda.

To znači da je bila nepromijenjena treći mjesec zaredom.

Promjena nije bilo ni u EU, gdje se stopa zadržala na 6,1 posto, koliko je iznosila tijekom cijelog četvrtog kvartala, pokazuje najnovija tablica Eurostata, u kojoj nisu dostupni podaci jedino za Grčku.

Usporedbe radi, u siječnju 2022. u eurozoni je dosezala 6,9 posto, a u EU 6,3 posto.

Eurostat procjenjuje da je u EU u prvom ovogodišnjem mjesecu bilo 13,227 milijuna nezaposlenih, od čega 11,288 milijuna u eurozoni. Usporedba s istim mjesecom prošle godine pokazuje pad broja nezaposlenih u EU za 318 tisuća, a u eurozoni za 220 tisuća.

Španjolska s dvoznamenkastom stopom

Španjolska i dalje ima dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u siječnju iznosila 13 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u siječnju iznosila 6,5 posto, kliznuvši s revidiranih 6,7 posto u prosincu. Eurostat je podigao procjenu za prosinac za 0,3 postotna boda, napominje se u izvješću.

Bez posla je u Hrvatskoj u siječnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 119 tisuća građana, tri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu, prema revidiranim podacima. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj im je smanjen za tisuću, pokazuju najnovije tablice.

Najbliža je Hrvatskoj u siječnju bila Litva, sa stopom nezaposlenosti od 6,4 posto.

Daleko najnižu stopu nezaposlenosti i u siječnju je imala Češka, od 2,5 posto, a slijede Njemačka i Malta s tri posto. Blizu je i susjedna Slovenija, sa stopom od 3,2 posto.

Nezaposlenost mladih gotovo bez promjena

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u siječnju je i u eurozoni i u EU iznosila 14,4 posto.

U eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, a u EU je za isto toliko smanjena.

U siječnju prošle godine u eurozoni je iznosila također 14,4 posto, a u EU 14,5 posto, pokazuju tablice Eurostata.

U statističkom uredu procjenjuju da je u EU u siječnju bez posla bio 2,781 milijun mladih, od čega 2,286 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni na početku ove godine bio je tako za 112 tisuća veći nego u istom razdoblju 2022., a u EU za 116 tisuća, objavio je Eurostat.

Petorka iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima u siječnju imala je Španjolska, od 29,6 posto.

Slijede Italija s 22,9 posto, Švedska s 21,2 posto, Slovačka s 20,8 posto, te Portugal s 20,5 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najnižu stopu nezaposlenosti mladih i u siječnju je bilježila Njemačka, od 5,7 posto. Slijedi Češka sa 7,1 posto.

Hrvatska, Belgija, Cipar, Rumunjska i Slovenija nisu obvezni dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti, već ih dostavljaju na kvartalnoj razini.

U četvrtom kvartalu lani Hrvatska je prema revidiranim podacima bilježila stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 18 posto, uz 27 tisuća mladih bez posla, pokazuje najnovija Eurostatova tablica.

Izvješće objavljeno prije mjesec dana pokazivalo je stopu nezaposlenosti od 17,3 posto, uz 25 tisuća nezaposlenih mladih u Hrvatskoj.