DEVETOGODIŠNJI REKORD

Nezaposlenih više nego Splićana i Riječana zajedno!

11.03.2012 u 20:59

Bionic
Reading

U Hrvatskoj trenutno ima više nezaposlenih nego stanovnika Rijeke i Splita zajedno. Na burzi je 342.019 radnika. To je najveći broj nakon punih devet godina, a stručnjaci predviđaju da će brojka rasti i preko 450.000, izvještava RTL

Brojka nezaposlenih vrlo je blizu rekordu iz travnja 2003. kada je na burzi bilo 345.000 ljudi. Najviše nezaposlenih je u Splitsko - dalmatinskoj županiji, njih čak 46.331.

Vlada je tek proteklog tjedna objavila poziv poslodavcima da zaposle mlade bez iskustva i dugo nezaposlene i za to dobiju potporu, kao i poziv nezaposlenima za stručno usavršavanje, podsjeća RTL

Vlada je obećala i osloboditi poslodavce doprinosa na plaću za dugo nezaposlene na dvije godine, no ni to još nije počelo.

'Zakon je u izradi, ići će u proceduru vrlo brzo, pa se nadam da ćemo 1. travnja imati i tu mjeru na raspologanju', izjavio je ministar rada Mirando Mrsić

Planiraju i smanjiti cijenu rada. Smanji li se za 10 posto, tvrde, zaposlenost se može povećati za 5 posto, što bi, ako se računa s današnjih 1,37 milijuna zaposlenih, trebalo donijeti 68.000 novih radnih mjesta.

Cilj nove vlade je 2 milijuna zaposlenih. 'Cijenu rada smo već smanjili, jer smo oslobodili i poslodavce plaćanja dva posto dopronosa, što je 2.5 milijarde', rekao je Mrsić.

I to počinje tek od 1. svibnja, a sam ministar kaže da od pokretanja gospodarstva do prvih rezultata treba barem šest mjeseci. Dotad možemo očekivati 450.000 nezaposlenih u idućoj godini, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny, savjetujući okretanje kratkoročnim mjerama, kao što su učinile vlade svih razvijenih zemalja.