POP UP

Nezaboravni trenuci s Lesliejem Nielsenom

01.12.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Velikan filma kojemu smo se voljeli smijati ostavio nam je u baštinu tonu urnebesnih scena. Teško izabrati one najbolje, stoga - znate što vam je činiti!


Leslie Nielsen, naturalizirani Amer kanadskoga roda, započeo je karijeru u New Yorku, odigravši cijelih 150 drama prije seobe u L.A. Daleko od toga da je igrao samo u komedijama; pamtit ćemo ga kao markantnoga kapetana -veoma znakovita imena J.J. Adams -  u (opet kultnome!) SF-u Zabranjeni planet, kao kapetana Posejdona u istoimenoj avanturi, u seriji Rawhide te ništa manje popularnoj Hawaii Five-O.

Iako je započeo karijeru kao 'ozbiljan' glumac, nekako nam je svima - a izgleda i njemu - najbolje legla rola ludoga doktora Rumacka u nezaboravnome Abrahams/Zucker klasiku 'Ima li pilota u avionu'. A replika 'I am serious. And don't call me Shirley' ušla je na listu antologijskih filmskih citata Američkoga filmskoga instituta.


Ipak, ako će Nielsen biti upamćen po jednoj ulozi, to će bez sumnje biti Frank Drebin, stereotipni detektiv oblikovan po najsirovijim šprancama policijskih serija sedamdesetih. Serija 'Police Squad!', nastala tek dvije godine nakon urnebesnoga hita 'Airplane!', sa samo šest snimljenih epizoda i dalje je među najbolje primljenim sitcomima u povijesti.

Po čemu je pamtimo: po masivnome hommageu najboljim cop i P.I. proizvodima Hollywooda, brutalnom sprdanju sa svakom tabu-temom, novim gegom u svakoj sceni, pa još dva-tri koji se 'uberu' tek na drugo gledanje, sjajnim glumcima, zaraznom glazbenom špicom te naravno - OJ Simpsonu.

Naprasno prekinut uspjeh 'Policijskoga odreda' šest je godina kasnije okupio scenariste oko dugometražnoga uratka 'Goli pištolj - iz dosjea policijskoga odreda'. Nielsen je reprizirao ulogu Franka Drebina, a filmu su se jednako smijali kritika i publika.

Uslijedila su dva nastavka, 'Goli pištolj 2½: Miris straha' te ', 'Goli pištolj 33⅓: Konačna uvreda'. Sva tri su zajedno utržila obilato preko dvjesto milijuna dolara i ostavila nam dovoljno materijala za smijanje narednih desetljeća.

Da je sudbina htjela malo drukčije, mogli smo ga gledati kao Messalu u povijesnome spektaklu 'Ben Hur'. Za uspomenu nam ostaju testne snimke gdje Leslie rutinerski zasjenjuje Cesarea Danovu.

Vaditi 'best of' iz ovakve trilogije uvreda je glumcu koji nas je desetljećima nasmijavao do suza. I zato - pravac u najbliži videoklub, knjižnicu ili online videoteku!