UZROK POŽARA u NOTRE DAME NEPOZNAT

Nezabilježen val napada na crkve u Francuskoj posljednjih mjeseci, u ožujku gorjela druga najveća crkva u Parizu

16.04.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Iako će tek istraga otkriti uzrok zastrašujućeg požara u pariškoj katedrali Notre Dame, za sada nema indicija da je podmetnut. No s obzirom na to da je u Francuskoj posljednjih mjeseci zabilježen velik broj napada na katoličke crkve, a prošlog mjeseca izbio je požar u drugoj najvećoj katoličkoj crkvi u Parizu, Saint Sulpice, za koji se smatra da je podmetnut, istraga će u svakom slučaju ići i u tom smjeru

'Nekada je to ljudski izmet razmazan po zidovima crkve, uz popratnu krađu posvećenih hostija, drugi put je razbijen kip Djevice Marije. S vremena na vrijeme izbije vatra u kućama molitve', tim riječima je Washington Post početkom travnja započeo tekst o sve većem broju napada na katoličke crkve u Francuskoj.

Rimokatoličke crkve sve su češće mete napada u Francuskoj, zemlji koja se toliko dugo poistovjećivala s kršćanstvom da je nekoć nazivana 'najstarijom kćeri Crkve'.

  • +15
Požar u katedrali Notre Dame Izvor: Pixsell / Autor: Pierre Perusseau/PIXSELL

Trend napada na crkve u drugim francuskim gradovima sredinom ožujka zahvatio je i francusku prijestolnicu. Tada je podmetnut požar tijekom nedjeljne mise u drugoj najvećoj rimokatoličkoj crkvi u Parizu, crkvi Saint Sulpice.

Washington Post navodi kako su napadi na Katoličku crkvu slabo zastupljeni u medijima te ih se spominje tek u crticama. Slično je i u Hrvatskoj, u kojoj izvještaje o napadima na francuske crkve možemo naći tek u medijima s katoličkim predznakom.

Više od tisuću protukršćanskih napada u 2018.

Tijekom 2017. godine zabilježeno je 878 protukršćanskih napada u Francuskoj, a njihov je broj 2018. godine porastao za 13 posto.

Najsnažnije reakcije došle su od konzervativnih političara, uključujući dva člana Narodne skupštine, koji su pozvali na parlamentarnu istragu o rastućem broju antikršćanskih napada.

Od početka godine zabilježeni su vandalski napadi na crkve u Dijonu, Houillesu, Lavauru i Nîmesu.

U crkvi Naše Gospe u Dijonu razbijena su vrata svetohraništa, a vandali su pobacali posvećene hostije po podu.

'Crkva svetog Nikole u Houillesu napadnuta je tri puta u deset dana. U posljednjem napadu nastradao je kip Gospe s Djetetom, koji je, prema pisanju francuskih medija, 'razbijen na komadiće i pretvoren u prah', dok je prije Gospina kipa u dva navrata srušen križ', piše portal bitno.net.

U crkvi Naše Gospe u Nîmesu također je stradalo svetohranište, posvećene su hostije razbacane po podu, a na zidu crkve izmetom je nacrtan križ.

'Slike plamena u crkvi Sv. Sulpice ovog vikenda još su jedan primjer nasilja počinjenog nad katolicima', kazali su Philippe Gosselin i Annie Genevard.

S druge strane, sam francuski kler ne dramatizira ove napade. 'Ovo nije antireligijski napad', rekao je vlč. Jean-Loup Lacroix, župnik Sv. Sulpicea, te misli kako su požar u ovoj pariškoj crkvi slučajno podmetnuli beskućnici.

  • +11
Jutro nakon požara u katedrali Notre Dame Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Napadi na katoličke crkve i prigušene reakcije na njih odražavaju složenu ulogu nekada dominantne francuske vjere u društvu koje se toliko promijenilo da je nepoznavanje religije - ne samo kršćanstva, nego i drugih vjera - široko rasprostranjeno', piše Washington Post.

'Usvajamo razuman stav. Ne želimo razviti diskurs progona. Ne želimo se žaliti', rekao je na pitanje o napadima na crkve nadbiskup Georges Pontier, šef Francuske biskupske konferencije.