lagano popuštanje

New York oživljava umjetničku scenu i otvara restorane

08.02.2021 u 21:20

Bionic
Reading

Guverner New Yorka Andrew Cuomo predstavio je u ponedjeljak plan oživljavanja umjetničke scene i rekao da će se zatvoreni prostori restorana otvoriti ranije nego što se najavljivalo.

Potez za promocijom kazališta i glazbe diljem savezne države, poznat kao "New York Pops Up", uslijedio je nakon što su mjere protiv širenja koronavirusa počele pokazivati uspjeh i zato što brojni izvođači s Broadwaya i drugi ne rade još od prošle godine. Vlasnici Broadwaya u listopadu su objavili da neće raditi do 31. svibnja u nadi da će se ponovno otvoriti u lipnju.

"Kad zatvorite Broadway, kad zatvorite kina, vi zaustavite cijelu industriju", rekao je Cuomo na brifingu za medije. "Svi razumiju zašto, ali sad moramo njegovati tu industriju kako bismo je vratili", dodao je Cuomo.

Prvo od 300 umjetničkih događanja u 100 dana na rasporedu je 20. veljače u kongresnom centru na Manhattanu uz posebni nastup za zdravstvene radnike. Javits Center u pandemiji se koristio kao privremena bolnica i prostor za cijepljenje. 

Cuomo je također najavio da se pomiče datum otvaranja 25 posto kapaciteta zatvorenih prostora njujorških restorana s 14. na 12. veljače. 

Tisuće njujorških restorana preživjeli su zatvaranja u pandemiji od prošlog ožujka jer su se oslanjali na dostavu i improvizirane prostore na otvorenom. 

Stopa zaraze po broju stanovnika u tjedan dana kontinuirano opada. U nedjelju je pala na 4,42 posto u odnosu na 7,94 posto 4. siječnja, rekao je Cuomo