zračna veza

Prvi 'covid testirani' let stigao iz New Yorka u Rim

09.12.2020 u 15:57

Bionic
Reading

Prvi "covid testirani" let stigao je u srijedu u Rim iz New Yorka, u sklopu inicijative kojoj je cilj obnoviti zračne veze između Europe i SAD-a zatvorene zbog pandemije koronavirusa

Putnici su morali pokazati negativan test ne stariji od 48 sati kada su se ukrcavali u zrakoplov Alitalije s njujorškog aerodroma John F. Kennedy i obaviti još jedan kada su sletjeli u rimsku zračnu luku Fiumicino.

Svih stotinu putnika bilo je negativno i nisu morali u 14-dnevnu karantenu koja inače vrijedi za dolaske iz SAD-a.

Među njima je Chiara, Talijanka koja živi u SAD-u i koja je stigla u posjet roditeljima zajedno sa suprugom i sedmomjesečnim sinom.

"Vraćam se u Italiju nakon gotovo godinu dana. Sin nam se rodio u travnju i nitko ga iz moje obitelji još nije vidio. Presretni smo", rekla je Chiara.

Svi putnici morali su nositi masku i mijenjati je svaka četiri sata, objavile su aerodromske službe.

"Ovaj neuobičajeni eksperiment daje nadu zračnom prometu, kretanju ljudi i gospodarstvu čak i dok je koronavirus tu među nama", izjavio je Nicola Zingaretti, čelnik pokrajine Lazio kojoj pripada Rim.

Interkontinentalni let New York-Rim uslijedio je nakon što je u rujnu obnovljen domaći 'corona free' let između Rima i financijskog središta Milana.