TRAŽE NJEGOVU OSTAVKU

Nevladine udruge pobrojale Radmanove grijehe

17.05.2013 u 14:29

Bionic
Reading

B.a.b.e., Centar za mirovne studije, Documenta, GONG, Hrvatsko novinarsko društvo i Zbor istraživačkih novinara HND-a u priopćenju su zatražili ostavku HRT-ovog ravnatelja Gorana Radmana, koji odbija odgovornost iako ga je kaznilo Povjerenstvo za sukob interesa

Udruge tvrde da su Radman i novo vodstvo HRT-a iznevjerili ukazano povjerenje jer nisu spremni priznati vlastite pogreške i propuste. Umjesto kvalitetnih programskih i poslovnih odluka, tvrde u priopćenju, ignorira se sukob interesa, neprimjereno se upravlja tijelima i donose se loše kadrovske odluke. Očekuju od nadležnih tijela da obave svoj posao te najavljuju da će poticati rasprave o vjerodostojnosti i profesionalnosti na HRT-u te o izmjenama statuta.

Pobrojali su i sve greške Radmana i njegovih kolega:

1. Ignoriranje situacija sukoba interesa - imajući na umu da je upravljanje sukobom interesa ključno za sprečavanje korupcije, povjerenje u Glavnog ravnatelja odmah je narušeno njegovim odbijanjem predaje osobne imovinske kartice. I nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zabrinjava što on sam ne vidi problem u tome što je član Nadzornog odbora banke Hypo Alpe Adria s kojom HRT ima poseban poslovni odnos još od vremena Vanje Sutlića i Ive Sanadera. Štoviše, Radman odbija odgovarati na pitanja pozivajući se na svoju čast, umjesto da te situacije sam razriješi, primjerice izlaskom iz nekih konfliktnih pozicija odlučivanja.

2. Neprimjereni stil upravljanja tijelima i procedurama - s obzirom na hitne procedure donošenja odluka Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a, netransparentna imenovanja savjetnika Glavnog ravnatelja te izbjegavanje dvosmjerne interne komunikacije, izgleda da je na snazi stari obrazac premrežavanja lojalnim ljudima kojima su u prvom planu osobni i poslovni, a ne programski interesi. Prilikom izbora ravnatelja i glavnih urednika narušen je integritet i smisao izjašnjavanja kreativnog osoblja HRT-a koje, kao ni javnost, nije imalo informacije o idejama i planovima kandidata.

3. Profesionalno neutemeljene kadrovske odluke
- usprkos izostanku potpore 70 posto kreativnog osoblja, glavnim urednikom HTV 1 imenovan je Željko Rogošić, s nevjerodostojnom profesionalnom biografijom i obiteljskim vezama s Goranom Radmanom, dok su na vodeća mjesta Hrvatskog radija imenovani upravo oni koji su godinama zatirali inovativnost. Posebno zabrinjava što se lanac profesionalne novinarske odgovornosti u Informativnom programu ukida uvođenjem Informativnog medijskog servisa (IMS) koji uopće nije definiran, a upravo raspisanim natječajem za rukovoditelja IMS-a ne traže se ama baš nikakve novinarske reference niti urednički staž.

Nevladine udruge također navode kako imenovanja novih glavnih urednika ne odražavaju kreativne potencijale HRT-a, iako od njihova imenovanja nije prošlo niti mjesec dana. Osim toga prema najavama glavnog ravnatelja izbor urednika bio je tek prvi od tri koraka za reorganizaciju Prisavlja, a druga dva bi trebala uslijediti tijekom ovog mjeseca te u lipnju. Istaknuo je kako će proces restrukturiranja trajati najmanje dvije godine.