pritvoreno 331 dijete

Nevladina udruga za ljudska prava traži da Atena osobodi migrantsku djecu iz 'ilegalnog pritvora'

14.04.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) zatražila je u utorak od grčke vlade da iz 'ilegalnih pritvora' oslobodi stotine migrantske djece bez pratnje i pronađe im primjeren smještaj kako bi ih se zaštitilo od koronavirusa

Prema podacima HRW-a, 31. ožujka je bilo pritvoreno 331 dijete, a boravili su u policijskim pritvornim jedinicama i prljavim sabirnim centrima diljem Grčke. Udruga Ateni poručuje da ima dužnost prekinuti s tom praksom i pobrinuti se da djeca dobiju zaštitu i brigu koju trebaju.

'Kada bi bili oslobođeni iz ilegalnih pritvora, u kontekstu pandemije koronavirusa, bili bi bolje zaštićeni od zaraze', tvrdi HRW.

Eva Cosse, izvjestiteljica za Grčku, ističe da je 'držanje djece u prljavim policijskim postajama uvijek bilo pogrešno, ali da su sada još dodatno izloženi infekciji covida-19'.

HRW upozorava na loše higijenske uvjete u prihvatnim centrima u kojima je nemoguće uspostaviti "osnovne mjere" borbe protiv koronavirusa.

'Često nemaju pristup liječničkoj njezi, psihološkoj ili pravnoj pomoći, a malo njih zna razloge pritvaranje', dodaje udruga.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) je pozvao Grčku da premjesti tražitelje azila ili da im barem omogući smještaj u skladu Europskom poveljom za prava čovjeka koja zabranjuje 'nehumano ili ponižavajuće postupanje0.

Trenutno u grčkim kampovima obitava 100.000 tražitelja azila, a njih 70.000 smješteno je u 38 kampova. Dva kampa za migrante su u karanteni zbog 30-ak slučajeva zaraze koronavirusom.