EUROPSKA PLJUSKA SISAČKOM SUDU

Nevin osuđen za trostruko ubojstvo u Kutini 1998. godine?

10.08.2012 u 14:03

Bionic
Reading

Državljanin Bosne i Hercegovine Neđo Ajdarić, koji je u Sisku 2006. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog trostrukog ubojstva počinjenog u Kutini 1998. godine, izjavio je kako očekuje obnovu suđenja na kojoj će dokazati da nije počinio taj zločin, prenijele su u petak banjalučke 'Nezavisne novine'.

Presudu sisačkog suda Ajdariću poništio je Europski sud za ljudska prava, naloživši istodobno obnovu sudskog postupka do kraja ove godine, a Ajdarić koji je na izdržavanje kazne iz Lepoglave prebačen u zatvor u Foči u BiH tim je povodom kazao kako je uvjeren da će tijekom obnovljenog sudskog postupka dokazati da nije sudjelovao u ubojstvu Renata Serdarušića, Ingird Šipek i Gorana Cvrtaka.

Ajdarić je za taj zločin iz koristoljublja osuđen zajedno s Markom Grgićem.

Ajdarić tvrdi kako je suđenje u Sisku bilo nepravično, a svoju nevinost temelji na tvrdnji kako je zapravo prvi put nakon rata u Hrvatsku putovao 2000. godine te nije ni mogao biti u Kutini 1998. godine kada su počinjena brutalna ubojstva.

Kako prenose 'Nezavisne novine', Ajdarić i Grgić su tijekom cijelog postupka pred hrvatskim pravosuđem tvrdili da nemaju nikakve veza sa ovim ubojstvima kao i da se nikada u životu nisu sreli ni vidjeli. Jedini dokaz na osnovu kojeg su dobili po 40 godina, po njihovim tvrdnjama, bilo je svjedočenje nagluhog svjedoka Steve Štule, koji je izjavio kako je u bolnici čuo Ajdarića i Grgića da pričaju o ubojstvima u Kutini.

Ajdarić je u bolnicu u Hrvatskoj dospio iz pritvora u kojega je smješten pod optužbom da je preko granice pokušao prevesti ukradeni automobil, a tek je naknadno uhićen na temelju sumnje da je počinio ubojstva u Kutini.

Obnovljeno suđenje Ajdariću i Grgiću na temelju presude Europoskog suda za ljudska prava trebao bi se odvijati razdvojeno pa bi se Grgiću sudilo u Hrvatskoj, a Ajdariću u BiH.