GUVERNER POD PRITISKOM

Neviđena podrška biznisa transrodnim Amerikancima

13.04.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Republikanski guverner Sjeverne Karoline Pat McCrory, koji je zadnjih dana pod pritiskom aktivista, umjetnika i gospodarstvenika, ublažio je donekle novi državni zakon koji mnogi smatraju diskriminacijskim prema LGBT zajednici, ali je čvrsto ostao uz kontroverzni članak zakona koji transrodnim osobama ograničava pristup zahodima

McCrory je izvršnom uredbom proširio zaštitu od diskriminacije na seksualnu orijentaciju i rodni identitet i vratio pravo da se zbog eventualne diskriminacije može uložiti tužba i na državnim sudovima, mogućnost koja je pri usvajanju zakona prošli mjesec bila ukinuta.

Ali je zakonsku odredbu da transrodne osobe moraju koristiti zahode i svlačionice prema spolnom identitetu koji osoba ima pri rođenju branio kao 'zdravi razum'.

'Ovdje je bilo mnogo dezinformacija, pogrešnih tumačenja, zbrke, strasti i, iskreno, selektivnog bijesa i licemjerja, posebno prema slavnoj državi Sjevernoj Karolini', rekao je McCrory.

Protivnici zakona kažu da guverner izvršnom uredbom nije otišao dovoljno daleko u ispravljenju štete nanijete LGBT osobama.

'To je jadan pokušaj da si guverener spasi obraz', rekla je direktorica Zajednice za američke gradađske slobode Sjeverne Karoline.

Dan prije guvernerova poteza Deutsche Bank je objavila da zamrzava plan stvaranja 250 radnih mjesta u gradiću Caryju, gdje je kanila otvoriti centar za razvoj softvera. Tjedan prije je tvrtka PayPal Holdings odustala od otvaranja svog operativnog centra u Charlotteu, vrijednog 3,6 milijuna dolara.

Bruce Springsteen je prošli tjedan otakazao koncert u Sjevernoj Karolini prosvjedujući protiv zakona, a redatelj Michael Moore zabranio je svojim distributerima distribuciju njegovog novog dokumentarca u toj državi.

Vođa republikanske većine u sjevernokarolinskom parlamentu Mike Hager zbog toga nije zabrinut. 'Nećemo zbog toga mijenjati našu politiku. Doći će drugi umjesto njih', rekao je.

Podsjetimo, Bijela kuća otvorila je svoj prvi rodno neutralni toalet u travnju 2015. što je protumačeno kao simboličan korak predsjednika Baracka Obame da zaštiti prava homoseksualne, biseksualne i transeksualne zajednice na radnom mjestu.