OD 1948. DO DANAS

Netragom nestao 101 avion sa 1.602 osobe

18.03.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Od 1948. do danas, netragom je nestala čak 101 letjelica s ukupno 1.602 osobe, prema podacima organizacije Aviation Safety Network. U popis nestalih zrakoplova uvršten je i Boeing 777 Malaysia Airlinesa, za kojim se još intenzivno traga

Bloomberg je nedavno izvijestio da su u navedenom razdoblju iščeznula 83 zrakoplova, uključujući letjelice kapaciteta najmanje 14 putnika, čiji dijelovi i ljudski ostaci nikad nisu pronađeni. Taj podatak također je rezultat analize podataka Aviation Safety Networka.

Harro Ranter, predsjednik tog ekskluzivnog servisa međunarodne neprofitne organizacije Flight Safety Foundation, objašnjava za tportal.hr da podaci variraju ovisno o kriterijima, primjerice ovisno o tome uzimaju li se u obzir samo višemotorni zrakoplovi ili se pribrajaju i korporativni mlažnjaci te vojne patrolne letjelice ili one pod upravom obalne straže.   

Na radnu listu Aviation Safety Networka trenutačno je uvršteno 87 nestalih jednomotornih i višemotornih putničkih aviona, teretnih zrakoplova  i vojnih transportera. No ako se tome pridoda pet nestalih korporativnih mlažnjaka i devet obalnih patrolnih letjelica, brojka se penje na 101 nestali avion od 1948. naovamo, sa ukupno 1.602 putnika i članova posade. 

Radnu listu možete pogledati ovdje, a dolje je Bloombergova infografika.