SASTANAK U ČETIRI OKA

Netanyahu Blinkenu: Ako mora, Izrael će sam napasti Rafah

22.03.2024 u 17:39

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u petak američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu da je Izrael spreman sam, bez američke potpore, nastaviti rat protiv Hamasa

Blinken se sastao u četiri oka s Netanyahuom ne bi li osigurao dopremu više hrane u Pojas Gaze. To mu je šesta turneja po Bliskom istoku od početka rata 7. listopada 2023.

Netanyahu je rekao Blinkenu da cijeni američku potporu izraelskoj borbi protiv Hamasa i da shvaća potrebu da se zaštiti civile. No ponovio je da će izvesti kopneni napad na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, gdje se sklonilo više od milijun Palestinaca.

"Rekao sam također da nikako ne možemo poraziti Hamas a da ne idemo u Rafah i eliminiramo ostatak bataljuna ondje. I rekao sam mu da se nadam da ćemo to učiniti uz potporu SAD-a, ali ako budemo morali - učinit ćemo to sami", rekao je Netanyahu u video obraćanju novinarima.

Izrael tvrdi da je Rafah posljednje utočište za Hamasove militante i da planira evakuirati civile prije kopnenog napada.

  • +5
Izraelski napad na Rafu / Rafah Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD

Washigton smatra da bi kopnena ofenziva bila "pogreška" i da bi nanijela previše štete ljudima koji su se ondje skonili.