800 hektara

Izrael najavio rekordnu zapljenu zemljišta na Zapadnoj obali

22.03.2024 u 15:02

Bionic
Reading

Izraelska vlada najavila je u petak zapljenu 800 hektara zemljišta u dolini rijeke Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali, na dan kada u posjetu Izraelu boravi američki državni tajnik Anthony Blinken

Po izraelskoj organizaciji protiv židovskog naseljavanja palestinskih područja Mir sada, riječ je o najvećoj zapljeni palestinske zemlje od sklapanja mirovnih sporazuma iz Osla 1993.

Zapljenu zemlje najavio je krajnje desni ministar financija Bezalel Smotrich, priopćilo je njegovo ministarstvo.

Riječ je o "novoj spektakularnoj i važnoj mjeri za židovsko naseljavanje Zapadne obale", po priopćenju.

Izraelsko naseljavanje Zapadne obale, uključujući anektirani istočni Jeruzalem, smatra se nezakonitim po međunarodnom pravu, podsjeća redovito UN, koji to smatra jednom od glavnih zapreka konačnom miru između Izraela i Palestinaca.

Nevladina organizacija Mir sada priopćila je da je datum objave odluke "provokacija" s obzirom na to da se podudara s Blinkenovim posjetom.

Premijer Benjamin Netanyahu i Smotrich "odlučni su boriti se protiv cijelog svijeta i protiv interesa izraelskog naroda za korist šačice naseljenika koji dobivaju milijune hektara kao da nema političkog sukoba koji treba riješiti niti rata koji treba završiti", po organizaciji.

Blinken se u petak sastao s Netanyahuom u Tel-Avivu u kontekstu dubokih neslaganja izraelske vlade i Washingtona u vezi rata u Pojasu Gaze koji se vodi od Hamasova napada na Izrael 7. listopada.