smanjuje se jaz

Blinken: Dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze je još uvijek moguć

21.03.2024 u 22:01

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken ocijenio je u četvrtak u Kairu da bi velika izraelska operacija u Rafahu na jugu Pojasa Gaze bila "pogreška" te da je dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa "moguć"

"Smanjuje se jaz" u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji se održavaju u Dohi, gdje će se šef izraelske obavještajne službe u petak sastati sa šefom CIA-e, i "premda je teško postići (dogovor), to je još moguće", rekao je Blinken.

"Postoje bolji načini za upravljanje Hamasovom prijetnjom", dodao je, ocijenivši da je kopnena invazija na Rafah "nepotrebna". U Rafahu, na granici s Egiptom, utočište je potražilo gotovo 1,5 milijuna Palestinaca prognanih zbog rata.

Blinken je rekao da je SAD iznio prijedlog rezolucije članicama Vijeća sigurnosti UN-a koji poziva na "trenutačni prekid vatre povezan s puštanjem na slobodu talaca" u Pojasu Gaze.

Glasanje o tom tekstu još nije predviđeno. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri također je pozvao na prekid vatre i puštanje na slobodu talaca i zatvorenika nakon više od pet mjeseci rata koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada 2023.

"Izrael ne smije izvesti nikakvu vojnu operaciju u Rafahu kako ne bi bilo još više žrtava i prognanih", rekao je.

Ranije tijekom dana, Egipat, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati sudjelovali su u Kairu na ministarskom sastanku o ratu u Pojasu Gaze.

  • +2
Njemačko-francuska pomoć Gazi Izvor: EPA / Autor: SHERIFA KAESTNER / GERMAN ARMED FORCES / HANDOUT

U zajedničkoj izjavi, sudionici su pozvali na "potpuni i trenutačni prekid vatre" i "otvaranje svih prijezala između Izraela i Pojasa Gaze" preko kojih humanitarna pomoć stiže na kapaljku.

Na sastanku je sudjelovao i Husein al-Šeik, bliski suradnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji vlada na Zapadnoj obali, dok Hamas kontrolira Pojas Gaze.