SUTRA NOVI PROSVJEDNI MARŠ

Nesloga prosvjednika pretvorena u složno: Jaco, odlazi!

02.04.2011 u 11:01

Bionic
Reading

Sindikalisti su, ipak, uspjeli u jednom: na 17. po redu antivladinom prosvjedu zagrebačkim ulicama – očuvali su kontinuitet prosvjednih aktivnosti, no o masovnosti bi se itekako moglo razmišljati

Prosvjed u Zagrebu, 1. travnja

Doduše, sve je na Trgu bana Jelačića na početku prosvjeda bilo konfuzno. Na tri strane središnjeg zagrebačkog trga okupile su se tri 'frakcije' i posve je očito bilo da jedni s drugima nikako ne mogu. Dok su se podno spomenika banu Jelačiću okupili antieuropejci i hrvatski branitelji, tzv. fejsbukovci i sindikalisti slušali su glazbu 'ad hoc' benda koji je na Manduševcu okupio tamnoputi saksofonist iz Amerike, a na trećoj strani stajali su studenti i 'anarhosindikalisti'.

Prvi su odmah krenuli u prosvjednu šetnju, drugi su slušali glazbu i čekali da prođe sat vremena koliko je službeno prijavljen prosvjedni skup na trgu, a treći su mirno promatrali što se događa. Potom su prvi šetali uokolo, oni drugi su zbijali redove, a treći razvijali transparente. Ne baš idealan scenarij za 'sindikalnu prekretnicu' u organiziranju prosvjeda, no predstavnici sindikata ipak nisu na sve gledali s pesimizmom. Na kraju, svi su zajedno krenuli, a prosvjednika je bilo nekoliko stotina, u istom smjeru – u Jurišićevu i dalje prema HDZ-u, ali i s istim ciljevima u svojim porukama – odlazak Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora.

'Na udaru' su osim, kako je to postalo i uobičajeno, središnjice vladajuće stranke pred kojom je održana i 'minuta šutnje za sve žrtve HDZ-a', bile državne tvrtke – Hrvatska pošta, HAC, HŽ... Uz premijerkinu, zazivala se ostavka ministra prometa Božidara Kalmete, a prosvjednici su zašli i u Domagojevu ulicu pred stan ministra policije Tomislava Karamarka simbolično se glasajući pod njegovim prozorima poput Indijanaca. Malo nervoze moglo se zamijetiti prilikom pokušaja ulaska dijela prosvjednika u 'Horvatinčićevu garažu' u Varšavskoj ulici, no strasti su se, uz intervenciju zaštitara, brzo smirile. Jedini 'teži' incident dogodio se nasuprot Botaničkog vrta u Mihanovićevoj ulici kad je jedna starija osoba, očito nezadovoljna bukom koja joj je stvarana pod prozorom, polila prosvjednu kolonu 'lavorom' vode. Voda, iskreno rečeno, nije očito završila na glavama onih kome je bila namijenjena, nego onih kome je bila suđena, odnosno na novinarima!?

Do kraja prosvjeda broj sudionika sveo se na 300-ak koji su okupljanjem na Jelačićevom trgu i porukom 'Laku noć!' završili 17. prosvjedni marš Zagrebom. Novi prosvjed, kako je najavljeno, zakazan je za subotu u 19 sati na Cvjetnom trgu.