LETU GLAVE

Neprocjenjivi raritet u Titovoj fototeci

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.05.2009 16:02
  • Objavljeno 29.05.2009 u 15:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što je Globus u posljednjem broju objavio fotomontažu Tita i novinara 24sata Borisa Rašete, greškom predstavljajući potonjeg kao Titovog fotografa Miloša Rašetu, otvorena je Pandorina kutija. Još neke glave odletjele su s ramena i zaplele se u mreži portala i izdanja hrvatskih novina

Čitatelje je danas uveselio H-Alter, koji je prvi prije godinu dana objavio povijesnu fotomotažu druga Tita i Borisa Rašete. Isti izvor sada nam senzacionalno donosi četiri od gotovo milijun - precizno 800.000 - nikad objavljenih fotomontaža Tita, najavljujući time neizravno da će nadmašiti i sam Globus

'Voljenom predsjedniku za rođendan, a čitateljima na zadovoljstvo, otkrivamo drugo lice Tita u društvu sa Milošavom Torbarinom, Milošom Pavićem, Milošem Kuljišem i Milošom Wrussom!', najavljuje Halterov Vlastimir Gdjegdjer. Dok je u travnju ćaskao s Vladimirom Markovićem, Terezom Kesovijom i Jasenom Mesićem u stražnjem caffeu hotela Sheraton, susreo je starog znanca Đorđa Kneza. Taj umirovljeni stručni suradnik Muzeja revolucije uspio ga je dovabiti u svoju bajtu na samoborskim bregima, iako je Gdjegdjer nastojao zaobići posjetu sluteći da mu hoće pometnuti nešto revolucionarno.

Jednom tamo, utopljen u Knezovu Titovu fototeku, zavrtjelo mu se u glavi. 'Odmah sam shvatio da me ovaj dragocjeni rudnik poziva da se svim svojim bićem bacim u njega, da već danas napravim klasifikaciju, katalogizaciju, periodizaciju i ekspertizu, da razgrnem prašinu i pokupim šlag, pa da ga objavim na H-alteru, proslavim se i dignem mastan honorar', piše Gdjegdjer.

U prvom dijelu 'Novih priloga za fotobiografiju Josipa Broza Tita', autor je odabrao četiri fotografije koje razotkrivaju Titovu intimu. Maršal se, naime, družio s običnim malim ljudima koji su, konstatira Gdjegdjer, 'u Titovoj blizini postali značajni historijski sudionici i kreatori naprednih zbivanja'.

Tito se pojavljuje na fotografijama u društvu svoje ratne psihologinje Milošave Torbarine, glavnoga urednika tek pokretenutoga Vjesnika, majora Miloša Pavića, osobnog vozača Miloša Kuljiša i drug Miloš Wruss, o kojemu će Gdjegdjer nešto više napisati u idućem nastavku feljtona. Kad još provjeri neke pojedinosti.

h-alter.org

h-alter.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Torbarina i Tito
h-alter.org

h-alter.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kuljiš i Tito
h-alter.org

h-alter.org

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Wruss i Tito

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi