HNS UPOZORAVA

Neprihvatljivo da lokalna samouprava sama uređuje postavljanje dvojezičnih ploča

18.08.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Članica Predsjedništva HNS-a i saborska zastupnica Nada Turina Đurić u utorak je, reagirajući na odluku Gradskog vijeća Vukovara o izmjeni gradskog Statuta, neprihvatljivim ocijenila davanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da same uređuju pitanja postavljanja dvojezičnih ploča

'Ili imamo pravnu državu i ustavni zakon koji rješava to pitanje, ili ne. Nemamo pravo ekskluzivno bilo kome dodjeljivati mogućnost da uređuje ta prava', poručila je Turina Đurić na konferenciji za novinare u Rijeci, podsjetivši da je Ustavni sud, ne dopuštajući referendum o dvojezičnim pločama, naložio gradu Vukovaru da sam odlučuje o tome.

Izmjenama vukovarskog gradskog Statuta grada Vukovara vladajuća većina u Gradskom vijeću predvođena HDZ-om u ponedjeljak nije predvidjela postavljanje dvojezičnih natpisa na vukovarskim ulicama, gradskim ustanovama i institucijama.

'Ne želim vjerovati da je Ustavni sud očekivao da će odluka Gradskog vijeća ići u ovom smjeru. On je samo trebao tražiti da se provode zakoni Republike Hrvatske, a ne raditi iznimke', kazala je. Izrazila je nadu da će na tu odluku reagirati Ministarstvo uprave, pa i Ustavni sud, 'i spriječiti taj izuzetak, jer bi to moglo postati pravilo te se uspostaviti bezvlašće'.

Turina Đurić naglasila je kako, dok se ne uspostave kvalitetni odnosi unutar hrvatskog društva, ne postoji šansa da se ostvari gospodarski prosperitet.

Ustvrdila je kako je pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru nacionalna tema, izuzetno važna i osjetljiva, podsjetivši da je upravo HDZ, dok je bio na vlasti u Hrvatskoj, osigurao vrlo visoka prava za nacionalne manjine, a da je 'prošle godine stvarao probleme u provedbi zakona koje je sam donio'.

'Jedno misle, a drugo rade', poručila je i istaknula važnost osiguranja sigurnosti, stabilnosti i međusobnog razumijevanja, 'jer u budućnosti u protivnom možemo očekivati još čudnije i lošije odluke'.

Na novinarski upit kako komentira suzdržan stav vukovarskih gradskih vijećnika SDP-a pri glasovanju o izmjenama Statuta, Turina Đurić je kazala kako je to pitanje i odlučnosti da se u određenom trenutku 'kaže popu pop, a bobu bob'.

Ustvrdila je da vijećnicima nije lako u takvim trenutcima, ali da se vijećnik HNS-a držao vrlo hrabro tijekom sjednice. 'Treba imati više građanske hrabrosti u takvim situacijama nego na nekim drugim mjestima. Pretpostavka je da neki u politici nisu dovoljno sazreli, da nemaju dovoljno građanske hrabrosti da izraze svoj stav, što nije dobro', istaknula je Nada Turina Đurić.