kriza pod krovom svijeta

Nepalske vlasti mole alpiniste da im predaju prazne boce za kisik za oboljele od korone

11.05.2021 u 09:58

Bionic
Reading

Nepalu nedostaju boce za kisik zbog čega su vlasti u ponedjeljak zamolile alpiniste koji se uspinju na Mt. Everest da ih ponesu natrag umjesto da ih ostavljaju prazne tijekom spuštanja planinom, u trenutku kad se zemlja bori s drugim valom pandemije koronavirusa

Država je izdala dozvole za uspon više od 700 alpinista na 16 vrhunaca Himalaje, od čega 408 na Mt. Everest u razdoblju između travnja i svibnja, a sve da bi ponovno potaknula industriju planinarenja te da bi ponovno postavila turizam na noge.

Udruga nepalskih planinara (NMA) zamolila je sve alpiniste da pomognu Nepalu u nastojanju da se suoči s porastom broja oboljelih od covida-19, koji je zdravstveni sustav doveo do ivice raspada.

Voditelj NMA Kul Bahadur Gurung je rekao da su alpinisti i njihovi vodiči sa sobom ponijeli najmanje 3500 boca s kisikom, koje, tijekom spuštanja niz planinu uglavnom ostave zakopane u lavini ili ih jednostavno ostave na padinama.

"Pozivamo sve alpiniste i šerpe da vrate svoje prazne boce kad god je to moguće kako bismo ih mogli ponovno napuniti i iskoristiti u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa", rekli su Reutersu iz NMA.

U nedjelju je Nepal izvijestio o 8777 novozaraženih u jednome danu, što je 30 puta više u odnosu na broj novozaraženih evidentiran 9. travnja.

Po podacima vlade u zemlji je dosad zabilježeno 394.667 slučajeva zaraze koronavirusom i 3720 smrtnih slučajeva.

Brojne privatne i državne bolnice u Katmanduu upozoravaju da, zbog nedostatka kisika ne mogu primiti više pacijenata te da im nedostaju i boce za kisik. "Da bismo pacijente spasili od sigurne smrti treba nam što hitnije oko 25.000 boca", rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva Samir Kumar Adhihari.

"Hitno nam trebaju i punionice kisika, kompresori i posebni kreveti za odjele intenzivne skrbi", rekao je Adhikari.

Nepal posjeduje samo 1600 kreveta na odjelima intenzivne njege i manje od 600 respiratora, a u zemlji živi 30 milijuna ljudi te na 100.000 stanovnika dolazi samo 0,7 liječnika, objavila je organizacija ActionAid Nepal.

Prakash Thapa, liječnik u bolnici Bheri u Nepalgunju, koji se nalazi na jugozapadu Nepala na granici s Indijom, Reutersu je rekao da pacijenti spavaju na podu i po bolničkim hodnicima.