najava iz porta

Španjolci poslali respiratore, i Hrvatska spremna pomoći Indiji u kojoj bukti zaraza

08.05.2021 u 17:31

Bionic
Reading

Hrvatska je u subotu u Portu na sastanku Europske unije i Indije potvrdila svoju predanost u pomoći Indiji koja se nalazi u teškoj zdravstvenoj situaciji zbog pandemije koronavirusa

Indija je u petak, drugi dan zaredom, imala više od 400.000 novozaraženih osoba što je rekordan broj u toj azijskoj zemlji. U petak je ondje preminulo gotovo 4.000 ljudi.

Europski šefovi država, među kojima i hrvatski premijer Plenković, o toj su situaciji razgovarali s indijskim premijerom Narendrom Modijem koji je namjeravao doputovati u Porto no koji je zbog pandemije sudjelovao videovezom.

Plenković je u ime Hrvatske izrazio solidarnost s Indijom te najavio pomoć u sklopu Europske unije. Dio zemalja, poput Španjolske koja je ovaj tjedan poslala 167 respiratora, najavile su slanje materijalne pomoći.

Neki europski premijeri, uključujući Plenkovića i španjoskog predsjednika vlade Pedra Sáncheza, rekli su tijekom europskog Socijalnog samita u petak i subotu kako je nužno da cjepivo stigne u sve dijelove svijeta. Dio zemalja predvođenih Njemačkom, sjedištem farmaceutske industrije, usprotivilo se inicijativi o odustajanju od patenata na proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa. Inicijativu su pokrenule Indija i Južnoafrička Republika a prošli tjedan joj se pridružila nova američka administracija predvođena predsjednikom Joeom Bidenom.

Plenković je u petak rekao hrvatskim medijima da je to pozitivna inicijativa jer bi doze cjepiva pojeftinile a Sánchez je otišao korak dalje poručivši kako ničemu ne služi da EU postigne svoj cilj o cijepljenju svoje populacije ako ostatak svijeta zaostane u tome. Kao primjer rizika s kojim se suočava svijet naveo je Indiju.