U SLOVAČKOJ

Neonacist pobijedio na regionalnim izborima

25.11.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Radikalni desničarski ekstremist Marian Kotleba izabran je za čelnika slovačke pokrajine Banske Bistrice nakon drugoga kruga izbora za predsjednike slovačkih regija održan 23. studenoga

Svojom antiromskom predizbornom kampanjom Kotleba je osvojio čak 55,5 posto glasova, pobijedivši glavnoga protukandidata, dosadašnjeg župana Vladimira Manku iz vladajuće socijaldemokratske stranke SMER. Manka je osvojio 44 posto glasa.

36-godišnji Kotleba nekoliko je puta optuživan za širenje rasističke propagande, no uvijek je pušten, a optužbe protiv njega su odbačene. Usto je često organizirao i prosvjede protiv slovačkih Roma, a političku aktivnost počeo je u ekstremističkom, neonacističkom Slovačkom zajedništvu.

Taj bivši učitelj pozvao je na povlačenje Slovačke iz NATO-a koju članovi njegove stranke nazivaju 'terorističkom' organizacijom. U kampanji za ove izbore Kotleba je obećao da će, kako je naveo u lecima, 'zaustaviti nepravedne privilegije parazita, ne samo ciganskih'.

Političari SMER-a i oporbene desnice optužuju jedni druge za uspjeh Kotlebine stranke Narodna stranka - Naša Slovačka. Slovački premijer Robert Fico zaključio je da su mu glasove dali birači slovačke desnice samo kako bi porazili SMER.

U šest od sedam preostalih slovačkih županija pobijedili su socijaldemokrati.