najezda meduza i delfina

Nemet: Istarski ribari 'na koljenima', što prije trebaju europski novac

31.03.2022 u 15:19

Bionic
Reading

IDS-ova saborska zastupnica Katarina Nemet upozorila je u četvrtak da se istarski ribari susreću sa velikim problemima, poput kazni slovenske policije te poskupljenja plavog dizela i prekomjerne populacije delfina i meduza, zbog čega im je što prije potreban europski novac

Iznoseći stav Kluba IDS-a, Nemet je u Saboru naglasila da na adrese istarskih ribara redovito stižu kazne slovenske prometne policije zbog neriješenog pitanja razgraničenja sa Slovenijom u Savudrijskoj vali.

Suočeni su, dodala je, i s prekomjernom populacijom delfina koji im trgaju mreže i jedu ribu te najezdom velikih meduza koje im praktički onemogućavaju ribarenje.

"Uz sve to, stiglo je i značajno poskupljenje plavog dizela koje je shrvalo ribare", istaknula je Nemet.

Stoga je apelirala na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da konkretnim mjerama pruže učinkovitu podršku hrvatskom ribarskom sektoru "koji je na koljenima", odnosno zauzmu se kod institucija EU kako bi odobrile sredstva za pomoć tom sektoru, a koja bi onda dodjeljivala u obliku nepovratnih državnih potpora.

Nemet je posebno apelirala i da se, kada mjere budu odobrene, ribare ne opterećuje nepotrebnom administracijom i beskonačnim obrascima kako bi bile "uistinu slamka spasa a ne izvor novih problema i frustracija".