vrijeme cvatnje

Zastupnici zadovolji zabranom pesticida opasnih za pčele; Bulj: Što je poduzeto da seljak može proizvoditi u alternativi?

30.03.2022 u 13:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnici pozdravili su u srijedu zabranu primjene pesticida opasnih za pčele u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura kako se ne bi ponovio slučaj iz lipnja 2020. kada su u Međimurju uginuli milijuni pčela

Pokazalo se da je taj pomor bio učinak jedinim dijelom i nepravilnog korištenja sredstva za zaštitu bilja, rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede u raspravi o zakonu o održivoj uporabi pesticida.

Time je odgovorio na upit Marijane Petir (NZ) jesu li pčelari konkretno obeštećeni, ali i Davora Dretara (DP) kojeg je zanimalo kako je Vlada reagirala u tom slučaju.

Da, obeštećeni su, naknada im je isplaćena u punom iznosu i na vrijeme, rekao je Majdak, ne navodeći o kojem se iznosu radi.

Anti Bačiću (HDZ), kojeg je zanimalo kako će se konkretno štiti pčelinje zajednice, Majdak je odgovorio kako prije svake primjene pesticida opasnih za pčele, provoditelji zaštite trebaju to prijaviti Hrvatskom pčelarskom savezu, odnosno lokalnim povjerenicima.

Zastupnici su upozorili na krivotvorene, odnosno lažne pesticide, a Petir i na problem uvoza voća i povrća tretiranog nedozvoljenim pesticidima.

Majdak: U ekološkoj proizvodnji Hrvatska je prešla 100 tisuća hektara

Aktualizirali su i pitanje domaće ekološke proizvodnje.

Pesticidi su nam potrebni, ali mogu biti i štetni. Što je s ekološkom proizvodnjom?, pitala je Nadica Dreven Budinski (HDZ). Koliko imamo zemljišta pod eko proizvodnjom?, zanimao se Marijan Pavliček (HS).

Prešli smo 100 tisuća hektara, a to je 10 posto ukupne proizvodnje prijavljene Arcod sustav, a cilj nam je daljnje povećanje površina i ekoloških proizvoda, rekao je Majdak.

Domaće smo proizvođače učinili ovisnima o pesticidima, što je poduzeto da seljak može proizvoditi u alternativi?, zanimao se Miro Bulj (Most).

Majdak mu je dogovorio da je Hrvatska u procesu donošenja akcijskog plana za ekološke proizvode i da su održiva uporaba pesticida i ekološka proizvodnja „naša praksa“.

Zastupnici su izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih učinaka ruske agresije na Ukrajinu na tržište hrane.

Smanjit će se količina žita na tržištu, očita je velika suša, hoće li to biti razlogom da se ove godine pesticidi, ipak, koriste u većem postotku nego inače, zanimalo je Vilija Matulu (ZLB).

Stanje poljoprivrednih usjeva je dobro, očekuje se određena količina oborina, nema dodatnih napora po pitanju zaštite bilja, odgovorio je Majdak.

Potvrdio je da se tretiranje površina iz zraka u pravilu zabranjuje, te da online prodaja pesticida u ovom trenutku u novom zakonu nije definirana kao mogućnost.